Ordinul CNPP nr. 1104/2024 era necesar pentru aplicarea unor prevederi din noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie (Legea nr. 360/2023). Publicat pe 17 septembrie, noul ordin CNPP abrogă începând de la această dată vechiul ordin care conținea formularele-tip utilizate în activitatea de expertiză medicală a capacității de muncă.
Cele 17 anexe ale ordinului recent publicat cuprind, între altele:
- modelul raportului de expertiză medicală a capacității de muncă, în care sunt trecute concluziile privind diagnosticul clinic, planul de recuperare și indicațiile privind activitățile permise sau imposibilitatea de a mai desfășura activități profesionale;
- modelul concluziilor expertizei medicale la revizuire și
- modelul deciziei medicale privind capacitatea de muncă.
Noua lege a pensiilor vine cu schimbare majoră de paradigmă în ceea ce privește pensiile de invaliditate: gradele de invaliditate sunt redefinite, pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de acestea. Astfel, în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută. Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial. În fine, invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată. „Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, prevede legea, mai precis.
Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate nu au fost încă adoptate, urmând să vină, conform legii, cel târziu până final de noiembrie.
Comentarii articol (1)