Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. Adoptată recent la Senat, propunerea ar putea schimba regulile acordării ajutorului pentru creșterea copilului în cazul avocaților.
Mai exact, avocații vor avea dreptul la un ajutor lunar pentru creșterea copilului, chiar și în cazul în care își continuă sau își reiau activitatea în profesia de avocat.
Acum, Legea 72/2016 prevede sistarea acordării ajutorului pentru creșterea copilului, “începând cu prima zi a lunii în care asiguratul îndreptățit la primirea acestuia prestează activități specifice profesiei de avocat, chiar dacă nu a expirat perioada de suspendare voluntară din exercițiul profesiei, pentru care s-a optat în vederea primirii ajutorului”.
Pentru ca regula propusă acum să se poată aplica, propunerea adoptată de Senat prevede abrogarea prevederilor actuale privind sistarea acordării ajutorului la revenirea în activitate - mai precis, abrogarea art. 95 din Legea 72.
„(1) Acordarea ajutorului pentru creșterea copilului se sistează de drept, începând cu prima zi a lunii în care asiguratul îndreptățit la primirea acestuia prestează activități specifice profesiei de avocat, chiar dacă nu a expirat perioada de suspendare voluntară din exercițiul profesiei, pentru care s-a optat în vederea primirii ajutorului. Prestarea acestor activități poate fi dovedită prin orice mijloace de probă admise de lege, la sesizarea făcută de orice persoană interesată.
(2) Sistarea ajutorului în condițiile prevăzute la alin. (1) se decide după ascultarea beneficiarului. Imposibilitatea ascultării beneficiarului, din orice motive, nu împiedică luarea deciziei de sistare a ajutorului”, prevede art. 95 din Legea 72/2016.
Nivelul ajutorului lunar pentru creșterea copilului se stabilește prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, pentru anul următor. În cazul sarcinilor multiple, avocații primesc câte un ajutor pentru fiecare copil născut dintr-o astfel de sarcină.
Suplimentar, propunerea stabilește că vor putea beneficia de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă și indemnizație de maternitate asigurații care au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterior producerii riscului, doar dacă nu realizează venituri din profesie și au achitate la zi obligațiile de plată către fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.
În același timp, de ajutor pentru creșterea copilului vor putea beneficia asigurații care au un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterior producerii riscului și au achitate la zi obligațiile de plată către fondurile sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților - cu precizarea, așa cum arătam mai sus, că vor putea realiza venituri din profesie, spre deosebire de situația celor două indemnizații de mai sus.
„Prezenta propunere legislativă vine atât în susținerea natalității, cât și a părinților, având în vedere că în România, în ultimii ani, s-a înregistrat un declin demografic accelerat. În aceste condiții, considerăm că este necesară o intervenție pentru susținerea natalității, în sensul asigurării posibilității de continuare sau reluare a activității profesionale, concomitent cu dreptul de a primi ajutorul pentru creșterea copilului.
Prestarea de activități specifice profesiei de avocat, fără a se suspenda voluntar din exercițiul profesiei, se va putea desfășura de respectivul părinte, ținând cont de specificul acestei profesii, care, de multe ori, nu necesită prezența lui în instanța de judecată sau desfășurarea de alte activități care ar împiedica prezența lui lângă copil. Practic, continuarea sau reluarea activității profesionale de către avocat, în perioada de până la 2 ani, respectiv 3 ani, după caz, a copilului său (...), considerăm că se impune să fie apreciată de către avocat, în funcție de activitățile specifice concrete pe care urmează să le desfășoare și de situația familială pe care o are de gestionat prin nașterea copilului”, subliniază inițiatorii propunerii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, propunerea trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.