ACCES PREMIUM
De ce premium?
Ordonanța Amnistiei a suferit deja câteva ajustări
La doar câteva săptămâni de la apariția Ordonanței Amnistiei, Executivul a venit deja cu câteva ajustări oficiale la mecanism. Acestea se referă la insolvență, deciziile de impunere din oficiu pentru persoanele fizice, eșalonările la plată și obligațiile bugetare neincluse în amnistie.
Articolul continuă mai jos
Modificările la
noua amnistie fiscală (OUG 107/2024) sunt prinse în
OUG 112/2024, care a apărut în Monitorul Oficial și care este în vigoare din
25 septembrie 2024.
În primul rând, pentru
datornicii aflați în insolvență, a apărut o prevede nouă conform căreia administratorii speciali/judiciari sunt obligați să solicite acordul creditorilor pentru accesarea facilităților fiscale din OUG 107/2024.
În al doilea rând, componenta de amnistie ce vizează obligațiile principale stabilite prin decizii de impunere de la controale este extinsă pentru a acoperi și
deciziile de impunere din oficiu pentru veniturile persoanelor fizice din 2019 și 2020.
Accesoriile aferente se anulează dacă se achită principalul trecut în decizia de impunere din oficiu în termenul legal - dacă data comunicării deciziei de impunere e în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată e până la data de 5 a lunii următoare, iar dacă data comunicării e în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată e până la data de 20 a lunii următoare. Cererea de anulare a accesoriilor se depune în 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere din oficiu, sub sancțiunea decăderii.
În al treilea rând, a apărut
o condiție suplimentară pentru accesarea amnistiei, ce vizează sumele care... nu pot fi incluse în amnistie. Concret, s-a stabilit că, dacă există anumite obligații principale și accesorii restante la data depunerii cererii de anulare, acestea trebuie stinse în ziua depunerii cererii, altfel decizia Fiscului va fi de respingere. Care obligații? Este vorba despre accesoriile aferente unor obligații principale reprezentând ajutor de stat de recuperat sau fonduri ce se cuvin bugetului Uniunii Europene și despre obligațiile legate într-un fel sau altul de procese penale.
În fine, dincolo de aceste chestiuni, mai sunt și unele mici ajustări legate de
datornicii care au eșalonări la plată și care vor să acceseze amnistia.
Noua amnistie fiscală vizează atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice, cadrul său legal fiind format din
OUG 107/2024 și
Ordinul Ministerului Finanțelor 5.521/2024. Amnistia constă, mai precis, în anularea accesoriilor (în esență, dobânzi și penalități) cu condiția plății principalului (obligațiile bugetare restante la 31 august 2024) până la 25 noiembrie 2024.
Notă: Informații pe larg despre noua amnistie fiscală pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.