Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea combaterii violenței - România fără violență a fost înregistrată săptămâna asta la Parlament și cuprinde câteva modificări ce ar trebui aduse Codului penal și Legii nr. 26/2024 privind ordinul de protecție (adică acea lege care se aplică în cazul violențelor din afara cadrului domestic).
Concret, parlamentarii semnatari propun majorarea pedepselor penale pentru faptele de loviri sau alte violențe și punerea în mișcare a acțiunii penale nu doar la plângerea prealabilă, ci și din oficiu:
- pentru lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice - închisoare de la șase luni la trei ani / amendă penală, sancțiunea actuală fiind închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda penală;
- pentru fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se propune închisoarea de la un an la cinci ani alternativ cu amenda penală, pedeapsa actuală fiind închisoare de la șase luni la cinci ani / amenda;
- atunci când victima e minor, fapta e comisă în public sau în celelalte cazuri în care limitele speciale ale pedepselor se majorează cu o treime, parlamentarii mai propun și pedeapsa interzicerea exercitării unor drepturi.
Mai departe, propunerea stabilește că în cazul în care cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu ori cu capacitatea de exerciţiu restrânsă sau o persoană juridică ce este reprezentată de făptuitor, acţiunea penală se poate pune în mişcare şi din oficiu chiar dacă a fost introdusă o plângere prealabilă sau a fost retrasă plângerea, după introducerea acesteia.
Același lucru va fi valabil și în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 193 (loviri sau alte violențe) și 196 (vătămare corporală din culpă) din Codul penal, săvârșite asupra unui membru de familie.
Aceste completări ar permite procurorilor să decidă oportunitatea continuării acțiunii penale atunci când există un interes public, indiferent de poziția victimei, spun parlamentarii care semnează propunerea.
Propunerea prevede și majorarea sumei corespunzătoare unei zile-amendă (amenda penală): între 60 și 600 de lei e intervalul propus pentru individualizarea amenzii penale, intervalul actual fiind 10 - 500 de lei. Reamintim că amenda penală se stabilește prin înmulțirea sumei corespunzătoare unei zile-amendă cu numărul zilelor-amendă, care e cuprins între 30 și 400 de zile.
Cât privește modificările propuse la Legea 26/2024 (cea care vizează ordinele de protecție emise în alte cazuri decât violența domestică), vorbim despre:
- în situația înaintării ordinului de protecție provizoriu instanței, durata sa inițială se va prelungi de drept până la soluționarea în primă instanță a cererii pentru emiterea ordinului de protecție, iar nu doar cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a acestuia;
- în cazul încălcării măsurilor dispuse la emiterea ordinului de protecție, limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea se vor majora cu jumătate dacă făptuitorul e o persoană care s-a mai făcut anterior vinovată de încălcarea ordinului de protecție, inclusiv a celui provizoriu;
- se propune inclusiv posibilitatea ca persoana în beneficiul căreia s-a emis ordinul de protecție să poată cere revocarea ordinului sau înlocuirea măsurii dispuse.
Atenție! Prevederile propunerii legislative NU se aplică momentan. Aceasta trebuie să fie dezbătută și supusă la vot în Parlament, iar dacă e adoptată propunerea trebuie să fie aprobată și de președintele statului, prin decret, urmând să producă efecte după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)