ROMÂNIA, piața de capital
Inacțiunea a caracterizat segmentul de acțiuni al bursei noastre.
Octombrie e o lună cu o reputație proastă pentru piața de capital din Statele Unite. Trei dintre crizele majore care au marcat secolul trecut au avut loc în octombrie – ne referim la panica bancară din 1907, crahul bursier din 1929 și „Lunea neagră” din 1987. Pură coincidență, pentru că factorii care au determinat aceste evenimente de tristă amintire au acționat în prealabil. Cert este că Bursa de Valori București (BVB) a pășit cu stângul în a doua lună de toamnă. Lichiditatea de pe segmentul principal al pieței de acțiuni a coborât la nivelul mediilor zilnice de la jumătatea deceniului trecut, iar indicele BET a încheiat pe minus patru dintre cele cinci ședințe de tranzacționare ale săptămânii trecute.
-
Rulajul pieței de acțiuni a fost suficient de redus pentru ca un emitent neobișnuit cu lumina reflectoarelor – e vorba despre producătorul de materiale de construcții Prebet Aiud – să ajungă, miercuri, în topul lichidității, după cum observa Profit.ro. La modul concret, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor de săptămâna trecută de pe segmentul principal al pieței de acțiuni s-a situat la circa 35 de milioane de lei, undeva la jumătate față de media zilnică înregistrată în cele nouă luni care s-au scurs 2024. Într-un asemenea climat dominat de apatie, indicele BET a scăzut cu peste 1% față de finalul săptămânii precedente.
- Pe de altă parte, debutul noii emisiuni de titluri de stat Fidelis – se desfășoară între 2 și 11 octombrie – a animat segmentul de obligațiuni, semnalează tot Profit.ro. De altfel, investitorii cu apetență pentru acest tip de instrument primesc o veste bună din Ziarul Financiar, în sensul că și următoarea ediție (pe care Ministerul Finanțelor o va lansa în decembrie) îi va recompensa, cel mai probabil, cu dobânzi asemănătoare. Raționamentul se bazează pe faptul că Banca Națională a României (BNR) a decis să mențină nivelul dobânzii de referință la 6,5% pe an în cadrul celei mai recente ședințe de politică monetară.
Și altele de citit:
Bătrâneți liniștite. Activele administrate de fondurile de pensii private Pilon II au ajuns la valoarea record de 150 de miliarde de lei (echivalentul a 30 de miliarde de euro). Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) anunță că o treime din această sumă reprezintă câștigul net realizat din investiții, conform Economedia.ro. Evident, o parte semnificativă din fondurile astfel acumulate sunt plasate pe piața de capital. Banii din Pilonul II – la care participă 8,2 milioane de români – reprezintă al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. Putem, oare, spera că va veni și momentul în care investițiile (personale) la bursă vor conduce acest clasament?!
Cărămida lipsă. Fani ai bursei când vine vorba despre investiții de portofoliu, frații Dragoș și Adrian Pavăl – fondatorii Dedeman – preferă discreția în cazul business-urilor proprii. Cei doi au decis delistarea de săptămâna aceasta a producătorului de cărămizi Cemacon. În Profit.ro regăsim istoria zbuciumată a companiei din Zalău din ultimul deceniu și jumătate, precum și împrejurările care au condus la decizia delistării. Sever afectată de criza din 2008-2009, Cemacon a intrat în insolvență, după care a revenit pe linia de plutire. Cum suișurile și coborâșurile au continuat până de curând, frații Pavăl și-au crescut participația până la peste 95%, prin mai multe vehicule de investiții. Producătorul de cărămizi este o piesă de rezistență în ecosistemul Dedeman.
Consideri utile aceste informații? O echipă experimentată, care se bazează pe inovație, experiență și pe un mod agil de a conecta piața de investiții cu cei care vor mai mult de la banii lor. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental - o experiență online simplă și intuitivă, ideală pentru economii și investiții pe termen lung, cu diversificarea activelor financiare.
SUA, macro & bursă
„Goldilocks și cei trei ursuleți” ilustrează perfect starea de fapt a economiei.
Cel mai recent raport privind piața muncii ne spune că economia Statelor Unite e (încă) suficient de vioaie, însă nu într-atât de dinamică încât să stopeze „campania” Federal Reserve (banca centrală americană) de ieftinire a creditării, notează The Wall Street Journal. Iar această stare de fapt permite o analogie cu o poveste din literatura britanică pentru copii – „Goldilocks și cei trei ursuleți”. O fetiță cu cosițe aurii, pe nume Goldilocks, intră în casa unei familii de urși și, după ce gustă trei porții de terci, se oprește asupra celei cu temperatura potrivită, adică nici prea rece, nici prea fierbinte. Marea problemă e că, la un moment dat, urșii se întorc acasă și descoperă „isprava” fetiței. Revenind, economia Statelor Unite se află într-o situație nici prea-prea, nici foarte-foarte, însă întrebarea e dacă asta va putea dura la nesfârșit?
- În septembrie au fost create aproape 255.000 de joburi, cu peste 100.000 mai multe decât estimau economiștii, iar cifrele pentru iulie și pentru august au fost revizuite în creștere, informează Moringstar. Rata șomajului a scăzut luna trecută la 4,1% de la 4,2% (nivelul din august), o evoluție care, de asemenea, a depășit așteptările economiștilor. Raportul publicat vineri de Bureau of Labor Statistics mai conține însă o informație care pentru bancherii centrali de la Fed ar putea reprezenta un semnal de alarmă: veniturile salariale din sectorul privat au înregistrat, pe medie, cea mai mare creștere (în termeni anuali) din mai până azi.
- Altfel spus, riscul inflaționist – deși vizibil redus – persistă, totuși. (Apropo, săptămâna aceasta, urmează să fie publicate date noi privind Consumer Price Index.) Asta înseamnă că șansele ca Fed să opereze o nouă reducere zdravănă de dobândă la viitoarea ședință de politică monetară, programată pentru 7 noiembrie, scad simțitor. Piețele futures având drept activ suport dobânda de politică monetară anticipează în proporție de peste 97% (procentul e valabil pentru weekend-ul trecut) o scădere a dobânzii cu 25 de puncte de bază la ședința din noiembrie, coform CME FedWatch. Adică o mișcare de două ori mai „timidă” decât decizia de luna trecută, când costul creditării a scăzut, dintr-o dată, cu 50 de puncte de bază până la nivelul de 4,75%-5,00%.
Și altele de citit:
Cu energia AI. Business Insider ne invită să uităm de Nvidia, pentru că acțiunea din componența S&P 500 cu cea mai spectaculoasă dinamică de la începutul anului nu mai este designerul de procesoare grafice. Ca să nu mai lungim povestea, emitentul cu pricina este o companie din sectorul utilităților, de care e foarte probabil să nu fi auzit niciodată – Vistra Corp. Unicitatea emitentului vine din aceea că operează în piețe nereglementate, (California și Maine sunt două exemple în acest sens), ceea îi permite o politică de preț flexibilă. Clienții Vistra Corp sunt inclusiv centrele de date ale căror nevoi de energie electrică sunt tot mai ridicate, într-o eră a inteligenței artificiale. Mai în glumă, mai în serios, pe măsură ce procesoarele Nvidia consumă tot mai multă electricitate, Vistra iradiază.
„Reacții adverse” post-vaccinare. Sfârșitul pandemiei a fost o binecuvântare pentru întreaga omenire, nu și pentru finanțele Pfizer, compania care a produs într-un timp record primul vaccin anti-Covid-19. Prețul acțiunilor s-a înjumătățit față de maximul atins către finalul lui 2021, când a anunțat revoluționara descoperire. Scăderea a fost atât de semnificativă încât a atras atenția fondului de hedging Starboard Value care a cumpărat acțiuni în valoare de circa un miliard de dolari, la o capitalizare a companiei de peste 160 de miliarde de dolari, potrivit The Wall Street Journal. Fondul este un investitor instituțional activist care urmărește să ocupe poziții în board-ul companiilor al căror potențial este subexploatat. Starboard a investit mai ales în companii tech, precum Salesforce sau Autodesk.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Deschide un cont de tranzacționare la Investimental
--
Comentarii articol (0)