Inițiativa are ca obiectiv reglementarea profesiilor montane, având în vedere nevoia de ghizi autorizați, bine pregătiți, care să asigure un plus de securitate celor care aleg să apeleze la serviciile lor.
În nota de fundamentare care prefațează propunerea se arată că în România există și acum unele reglementări în domeniu (HG 305/2001 privind atestarea și utilizarea ghizilor de turism, Ordinul 180/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind atestarea ghizilor naționali de turism), dar acestea nu sunt, în viziunea inițiatorilor, complete, iar legislația existentă în prezent nu este armonizată cu cea europeană.
Noua propunere legislativă dorește crearea unui cadru legislativ coerent și adaptabil evoluțiilor actuale, care să le reglementeze forma de autorizare și activitatea.
Astfel, măsura urmărește o definire mai clară a mediului specific în care sunt exercitate profesiile montane, precum și a pregătirii necesare pentru exercitarea acestora, stabilirea unor modalități de formare profesională standardizate și recunoscute la nivel european și implementarea unor mecanisme eficiente de avizare, verificare și control a profesioniștilor din domeniul montan.
De asemenea, propunerea introduce un sistem de autorizare care să garanteze competența și siguranța practicanților, facilitarea tranziției de la modalitatea actuală de calificare la noul sistem și recunoașterea și echivalarea calificărilor obținute în alte țări, în conformitate cu standardele europene.
Pornind de la realitatea faptului că profesioniștii din domeniul montan, în special ghizii montani, desfășoară o activitate cu grad ridicat de risc atât pentru ei, cât și pentru turiștii pe care îi însoțesc, proiectul detaliază pentru aceste profesii următoarele aspecte:
- definirea mediului specific în care sunt exercitate aceste profesii;
- pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei și specializare în parte;
- modurile de formare profesională;
- mecanismele de avizare, verificare și control;
- autorizare și exercitare a profesiilor la un standard corespunzător standardelor europene;
- tranziția de la modalitatea actuală de calificare;
- recunoașterea și echivalarea unor calificări conexe sau obținute în alte țări.
Propunerea legislativă vizează reglementarea profesiilor montane care implică un factor de risc. Mai exact, sunt menționate următoarele profesii, cu specificarea că persoanele care încă nu au au absolvit un curs de calificare vor avea calitatea de ”aspirant”:
- ghid montan;
- ghid de drumeție montană (liderul montan);
- ghid de canion;
- ghidul de rafting și caiac.
Proiectul mai prevede că persoanele aflate în curs de formare pentru pregătirea unei calificări profesionale ”pot, în schimbul unei remuneraţii, să predea, să conducă, să supravegheze o activitate fizică sportivă sau turistică sau să formeze practicieni, pentru o perioadă determinată şi cu prerogative limitate în următoarele discipline”:
- drumeție montană;
- escaladă pe stâncă;
- escaladă pe gheaţă;
- via ferrata;
- alpinism;
- schi în afara pârtiilor amenajate;
- snowboard în afara pârtiilor amenajate.
Comentarii articol (0)