Recunoașterea sau echivalarea diplomelor de studii
Prima dintre aceste situații vizează recunoașterea/ echivalarea diplomelor de studii din învățământul preuniversitar (bacalaureat, școală profesională și școală postliceală) sau cel universitar (licenţă, master şi doctorat).În funcție de tipul de studii, cei interesați vor trebui să urmeze procedurile de aici, în cazul studiilor preuniversitare, și cele de aici, în cazul diplomelor universitare.
Apoi, în ghidul ANOFM apar procedurile de urmat în funcției de tipul profesiei:
- nereglementată - studii universitare, studii postliceale și școală profesională;
- reglementată (agricultură-veterinar, construcții, educație, transporturi etc);
- reglementată sectorial - medic, medic dentist/doctor-medic stomatolog și farmacist, asistent medical generalist și moașe, arhitect, medic veterinar.
Exemplu: Mihai a urmat cursurile Facultății de Stomatologie la o universitate din Canada și dorește să își echivaleze în România diploma de licență obținută.
Pentru asta, Mihai trebuie să se adreseze Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, urmând procedura de aici, întrucât, deși profesia de medic stomatolog este reglementată sectorial, diploma a fost obținută în afara Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană.
Mai multe exemple se gasesc în fiecare capitol al ghidului ANOFM.
Recunoașterea experienței profesionale dobândite în UE
În cazul experienței profesionale dobândite în state ale UE, Spațiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, persoanele care doresc să exercite în România activităţile cuprinse în anexa IV la Directiva 2005/36/CE (industria textilă, cea a lemnului, produse metalice, construcții, instalații etc.) trebuie să se adreseze, pentru a obține recunoașterea acesteia, Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).Actele necesare sunt:
- cerere (Anexa 2 din Ordinul Ministerului Muncii 695/2016);
- copia actului de indentitate;
- copia certificatului de naștere (și traducerea acestuia în limba română, dacă este cazul);
- copia certificatului de căsătorie (și traducerea acestuia în limba română, dacă este cazul);
- declarație pe propria răspundere, data în fața notarului public, în original (model prevăzut în Anexa 3 din Ordinul nr. 695/2016).
Aceste activități se regăsesc pe Lista II a anexei IV din Directiva 2005/36/CE, preluată și în anexa 2 la Ordinul nr. 695/2016. Având în vedere că sunt îndeplinite prevederile art. 35^15 alin (2) litera a) din Legea nr. 200/2004, Florentina trebuie să trimită la MMPS documentele menționate mai sus, în vederea eliberării atestatului de recunoaștere a experienței profesionale.
Recunoașterea unui certificat de calificare dobândit în afara sistemului de învățământ
Aici vorbim despre certificate de calificare obținute de la furnizori de formare profesională autorizați sau centre de evaluare a competențelor autorizate, în state membre UE, SEE sau Confederaţia Elveţiană, indiferent dacă există sau nu experiență profesională în domeniul competențelor obținute.Pentru recunoașterea acestor certificate încă nu există o procedură sau o instituție responsabilă. După cum apare în ghid, “[i]nstituțiile administrației publice centrale, cu atribuții în domeniu (Autoritatea Națională pentru Calificări, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării), vor iniția demersuri pentru a reglementa acest aspect”.
Exemplu: Ionuț a obținut în Marea Britanie un certificat de calificare pentru profesia de apicultor, dar nu are experiență profesională. S-a întors în țară și își caută un loc de muncă potrivit calificării obținute în afara granițelor; pentru a putea să fie angajat cu forme legale în piața muncii și conform pregătirii sale profesionale, are nevoie de recunoașterea certificatului de calificare.
Recunoașterea experienței profesionale pentru care nu există documente
În fine, cea de-a patra situație prezentată în ghidul ANOFM vizează recunoașterea experienței profesionale, ce poate fi sau nu dovedită cu acte, și pentru care există sau nu certificate de calificare.În aceste cazuri, cei interesați să li se recunoască experiența căpătată în afara granițelor trebuie să se adreseze Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), pentru evaluarea și certificarea competențelor profesionale, sau ANOFM, pentru acces gratuit la programe de formare profesională sau evaluarea de competențe (lista agențiilor județene).
La ANC vor fi necesare următoarele acte:
- cerere adresată unuia dintre Centrele de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale (formular disponibil în centrele de evaluare);
- copia actului de identitate;
- copia certificatului de naștere;
- copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
- document doveditor pentru ultimul nivel de învățământ absolvit.
Marian a muncit patru ani în Italia, ca zidar (prin urmare, are experiență în domeniu). Nu are calificare/diplomă de formare. În România este angajat ca muncitor necalificat și primește salariul minim din sector, chiar dacă angajatorul este foarte încântat de cunoștințele sale.
Pentru acest exemplu, Marian trebuie să se adreseze unuia dintre Centrele de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale sau Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul în care are domiciliul sau reședința în vederea evaluării competențelor și dobândirea unui certificat de competențe profesionale.
Ghidul ANOFM apare la puțină vreme de la stablirea unor noi reguli pentru echivalarea studiilor din străinătate, respectiv posibilitatea de a depune dosarul și online și emiterea atestatului în format electronic.
Comentarii articol (0)