În esență, toate autorizațiile de construire pentru lucrările care se execută în București vor fi emise de primarul general.
Mai exact, primarul general al municipiului București se va ocupa de emiterea autorizațiilor pentru:
- executarea lucrărilor de construcţii pentru investiţii ce se realizează pe terenuri care depăşesc limita administrativ-teritorială a unui sector şi/ sau care se realizează în extravilan;
- lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care vor fi executate la: clădiri, construcţii sau părţi din construcţii împreună cu instalaţiile, componentele artistice, parte integrantă din acestea, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, inclusiv la anexele acestora, precum şi alte construcţii, identificate în cadrul aceluiaşi imobil, clasate individual ca monument potrivit Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, imobile teren și/ sau construcţii, identificate prin număr cadastral, amplasate în zone construite protejate stabilite potrivit legii, clădiri cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, imobile teren şi/ sau construcţii, identificate prin număr cadastral, cuprinse în parcelările incluse în Lista monumentelor istorice;
- lucrări de modernizare, reabilitare, extindere de reţele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafaţă, de transport şi distribuţie pentru: apă/canal, gaze, electrice, termoficare, comunicaţii - inclusiv fibră optică, executate pe domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti, precum şi lucrări de modernizare şi/ sau reabilitare de străzi, care sunt în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Acum, Legea 50/1991 stabilește că, de principiu, pentru lucrările care se execută în teritoriul administrativ al sectoarelor, de emiterea autorizațiilor se ocupă primarii sectoarelor municipiului București.
Pentru a se putea aplica noile reguli, autoritățile trebuie să modifice normele legii, termenul pentru asta fiind de 90 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de față.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)