Executivul a aprobat proiectul Legii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, prin care reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a serviciilor de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Executivul a aprobat proiectul Legii privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, prin care reglementeaza conditiile de acces la activitatea bancara si de desfasurare a acesteia pe teritoriul Romaniei, supravegherea prudentiala a institutiilor de credit si a serviciilor de investitii financiare si supravegherea sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Legea se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane, inclusiv sucursalelor din strainatate ale acestora si institutiilor de credit din alte state membre, respectiv state terte, in ceea ce priveste activitatea acestora desfasurata in Romania. Legea se aplica si societatilor de servicii de investitii financiare si societatilor de administrarea portofoliilor individuale de investitii, definite conform Legii nr.297/2004,cu modificarile si completarile ulterioare si in conditiile prezentate in anumite dispozitii din proiectul de lege.
Noile prevederi comunitare modifica intr-o anumita masura responsabilitatile de supraveghere, acordand o importanta sporita rolului supraveghetorului consolidant, in special in procesul de aprobare a utilizarii la nivelul unui grup bancar a abordarilor avansate pentru calcularea cerintelor de capital, si introducand cerinte de publicitate pentru autoritatea de supraveghere.
Proiectul de Lege aprobat de Guvern este structurat in dispozitii cu caracter general, aplicabile tuturor categoriilor de institutii de credit si in prevederi cu caracter special, aplicabile fiecarei de institutii de credit reglementate in dreptul romanesc si sistemelor de plati. Aspecte legate de incidenta dispozitiilor legii asupra societatilor de servicii de investitii financiare aflate sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, sunt abordate intr-un capitol distinct.
Aspectele de natura tehnica, asa cum sunt prevazute de directivele comunitare urmeaza sa fie reglementate prin legislatia secundara emisa in aplicarea legii. Pentru unitate de tratament si evitarea arbitrajului de reglementare, precum si pentru a raspunde angajamentelor asumate in cadrul intalnirilor tehnice avute de partea romana cu reprezentantii Comisiei Europene, legislatia secundara care vizeaza dispozitiile din lege aplicabile atat institutiilor de credit, cat si societatilor de servicii de investitii financiare, va fi emisa in comun de Banca Nationala a Romaniei si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Este evidentiata astfel o diferenta de tratament intre institutiile de credit din spatiul european, care beneficiaza de dreptul de stabilire si libera prestare de servicii pe teritoriul Romaniei si sucursalele institutiilor de credit din alte state, care sunt supuse cerintelor de natura prudentiala prevazute de lege si de reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei in aceleasi conditii ca si institutiile de credit autohtone.
Reglementarea regimului institutiilor de credit din statele membre ale Uniunii Europene reflecta preluarea principiului "pasaportului unic" pentru desfasurarea de activitati prin intermediul unei sucursale sau in mod direct, precum si a principiului realizarii supravegherii prudentiale de catre autoritatea competenta din statul membru de origine. In ceea ce priveste regimul institutiilor financiare din statele membre ale Uniunii Europene, acestora le este aplicabil principiul "pasaportului unic" pentru activitatile permise institutiilor de credit, cu exceptia atragerii de depozite, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege. De asemenea, sunt reglementate conditiile de desfasurare a activitatii institutiilor de credit, persoane juridice romane in afara teritoriului Romaniei.
In ceea ce priveste activitatile permise institutiilor de credit, noile prevederi permit desfasurarea activitatii de leasing financiar in mod direct si limiteaza nivelul total al veniturilor obtinute din activitatile din domeniul nefinanciar la 10% din veniturile aferente activitatii financiare. Prevederile separa cazurile in care autorizatia isi inceteaza valabilitatea, fiind lipsita de obiect (cazul fuziunii/divizarii, al transformarii in alta categorie de institutie de credit, al falimentului si nu in ultimul rand al renuntarii de catre actionari la autorizatie prin dizolvarea si lichidarea institutiei de credit), de situatiile in care autorizatia poate fi retrasa de catre Banca Nationala a Romaniei.
Institutiile de credit, respectiv societatile de servicii de investitii financiare, pot opta pentru aplicarea, pana la data de 1 ianuarie 2008, a anumitor prevederi din reglementarile emise de Banca Nationala a Romaniei si respectiv de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare anterior intrarii in vigoare a legii, in conditiile prevazute de noile reglementari ce vor fi emise in comun de aceste autoritati. Noile reglementari vor prevedea in mod expres care dintre dispozitiile reglementarilor anterioare raman in mod exceptional in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2008.
Proiectul de lege a fost transmis la Parlament pentru dezbatere si aprobare.
Comentarii articol (0)