Conform OUG nr. 130/2024, care se aplică din 19 noiembrie 2024, în cazurile de urgență ce pun în pericol iminent viața unui pacient sub 18 ani, atunci când serviciile medicale nu pot fi furnizate de medici specialiști sau primari în specialități pediatrice, iar transferul pacientului nu poate fi realizat în timp util, medicii care nu sunt pediatri, dar intervin din cauza urgenței, nu vor fi răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse, atâta timp cât acționează cu bună-credință.
„În situațiile de urgență care pun în pericol iminent viața pacientului cu vârsta de până la 18 ani atunci când serviciile medicale nu pot fi acordate de medici specialiști sau primari în specialități pediatrice, iar transferul acestuia, potrivit prevederilor art. 109, nu poate fi realizat în timp util, medicii specialiști în specialitățile corespondente specialităților pediatrice specifice patologiei pacientului nu sunt răspunzători pentru eventualele daune și prejudicii produse în exercitarea profesiunii, atunci când aceștia acționează cu bună-credință”, se arată în ordonanță.
Până acum, în lege era stipulat doar că personalul medical nu va fi considerat vinovat pentru daunele care apar din cauza unor factori externi, cum ar fi lipsa de echipamente sau complicații inevitabile ale tratamentului.
Această ordonanță a fost adoptată ca urmare a unui caz recent în care un tânăr de 16 ani a decedat după ce i s-a refuzat intervenția chirurgicală de către un medic de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, care a invocat faptul că nu este specializat în chirurgie pediatrică.
Comentarii articol (0)