ACCES PREMIUM
De ce premium?
Inspectorii ANAF pot primi bonusuri pentru performanțe excepționale din sumele încasate de la contribuabili
Atunci când este vorba despre performanțe excepționale, Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) poate stabili stimulente financiare unice pentru inspectori, se arată într-un act normativ recent oficializat. Fondurile necesare vor veni din sumele încasate efectiv de la contribuabili.
Articolul continuă mai jos
__________
ACTUALIZARE (23.12.2024): Conform OUG 152/2024 (art. IX, art. X), pentru sumele stabilite și încasate în cursul anului 2024, plata stimulentelor financiare se realizează din bugetul Ministerului Finanțelor. Astfel, președintele ANAF va emite un ordin prin care stabilește acordarea stimulentelor.__________
Bonusurile pentru inspectorii ANAF sunt reglementate, la modul general, prin
OUG 132/2024, printre
alte măsuri fiscale, dar detaliile concrete vor fi stabilite efectiv prin ordine ulterioare ale Președintelui ANAF. Măsura este în vigoare din 22 noiembrie 2024.
Concret, se detaliază că performanțele excepționale reprezintă situațiile în care echipele de control stabilesc sume (care se și încasează efectiv) de
peste zece milioane de euro. Bonusul unic poate fi de până la
de trei ori cuantumul salariului de bază al funcționarului public recompensat.
„Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală poate stabili, prin ordin, pentru performanțe excepționale, acordarea o singură dată de stimulente financiare pentru personalul din echipele de inspecție ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală atunci când, din activitatea de inspecție fiscală sau, după caz, de control antifraudă sau din activitatea de executare silită, constatările stabilite și încasate depășesc 10 milioane de euro. Valoarea stimulentelor financiare acordate (...) nu poate depăși de trei ori cuantumul salariului de bază al funcționarului public căruia i se acordă aceste sume”, scrie în noua ordonanță.
Însă
de unde vin banii pentru aceste stimulente financiare? Același act normativ ne lămurește că
„Plata stimulentelor financiare (...) se realizează dintr-un fond constituit la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin reținerea, ca venituri proprii, din sumele stabilite și încasate (adică din cele de peste zece milioane de euro - n. red.) (...) a unor sume echivalente cu de trei ori cuantumul salariilor de bază ale funcționarilor publici care vor primi stimulentele.”Atunci când se impune acordarea acestor bonusuri, ordinul ANAF trebuie emis în maximum zece zile lucrătoare de la data încasării sumelor stabilite în urma constatărilor echipei de control.
Nu se detaliază cât timp urmează să se aplice această măsură și nici cât de des poate fi „activată”. De altfel, prevederile referitoare la aceste bonusuri pentru inspectorii ANAF nu apăreau în forma de dezbatere a ordonanței de urgență, fiind introduse, fără o motivare concretă, pe parcursul procesului de dezbatere și adoptare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.