„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei”, a stabilit luni Înalta Curte la nivelul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materia contenciosului administrativ și fiscal. Decizia ICCJ 91/2024 va deveni obligatorie odată ce e publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit Codului administrativ, în mod excepţional, pe baza unei cereri formulate cu două luni înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarul public poate fi menţinut în funcţia publică deţinută maximum trei ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu.
Un funcționar cere prelungirea o dată, îi e aprobată cererea, o mai cere o dată, îi e aprobată și astfel menținut în funcție, dar în același timp cere casei de pensii emiterea deciziei sale de pensionare pentru limită de vârstă. Apoi, cere suspendarea dreptului la pensie.
Ca urmare a dobândirii calității de pensionar, indiferent de decizia de suspendare a plății pensiei, s-a constatat încetarea de drept a raportului său de serviciu. Fostul angajat al statului a contestat decizia prin care a rămas, practic, fără locul de muncă, argumentând că și-a suspendat, totuși, plata pensiei.
Tribunalul Suceava a fost instanța care a adus în atenția Înaltei Curți următoarea întrebare: emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, iar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere conform dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?
Decizia Înaltei Curți e clară: odată ce s-a emis decizia de pensionare, vorbim de încetarea de drept a raportului de serviciu - o prevede art. 517 din Codul administrativ, iar faptul că funcționarul a cerut suspendarea plății pensiei nu poate înlătura acest efect.