ACCES PREMIUM
De ce premium?
SAF-T: Raportarea stocurilor poate fi cerută de ANAF doar pentru perioade în care firma avea obligația depunerii lunare sau trimestriale a declarației 406
Raportarea SAF-T privind stocurile poate fi cerută de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) numai pentru perioade în care contribuabilul avea obligația depunerii lunare sau trimestriale a fișierului SAF-T.
Articolul continuă mai jos
Acest lucru este important de reținut în contextul în care
micii contribuabili se pregătesc de introducerea obligației de depunere a declarației 406 (fișierul SAF-T) de la 1 ianuarie 2025. Practic, ANAF n-ar putea să ceară raportarea stocurilor pentru o perioadă din 2024, de exemplu.
„Ce este important aici, în contextul declarației SAF-T privind stocurile, este că autoritățile nu pot să ceară declarația privind stocurile pentru o perioadă în care nu aveați obligația să depuneți fișierul SAF-T. Astfel, dacă sunteți contribuabil mic, de exemplu, stocurile pot fi solicitate doar începând cu 1 ianuarie 2025. Nu ar putea ANAF, de exemplu, să trimită în martie 2025 o solicitare să transmiteți situația privind stocurile pentru anul 2024, pentru că în anul 2024 nu aveați obligația depunerii fișierului SAF-T. Drept urmare, perioada pentru care se solicită declarația SAF-T pentru stocuri ar trebui să fie inclusă în perioada pentru care ați avut obligația raportării fișierului SAF-T - lunară sau trimestrială”, a atenționat, la un eveniment online recent organizat de avocatnet.ro, Consultantul fiscal
Floris Bușilă.
De asemenea, specialista a subliniat că perioada de grație de șase luni de care vor beneficia micii contribuabili nu este valabilă și pentru declarația de stocuri, ci numai pentru declarația 406 care se depune lunar sau trimestrial. Desigur, ar fi greu de închipuit că ANAF ar putea să ceară micilor contribuabili să prezinte stocurile în timpul perioadei de grație.
„Pentru declarațiile SAF-T avem și perioade de grație aplicabile, dar pentru declarația pentru stocuri nu se aplică aceste perioade de grație. (...) Astfel, pentru perioada ianuarie - iunie 2025, declarația SAF-T lunară sau trimestrială poate să fie depusă până la sfârșitul lunii iulie 2025 (prin excepție, declarația pentru primul trimestru se depune până la 30 iunie 2025). Dar, dacă ANAF ar veni în martie, de exemplu, să solicite declarația pentru stocuri, aici nu mai avem această perioadă de grație. Bineînțeles, nu o să fie cazul să se solicite declarația privind stocurile atât de repede, imediat după ce a intervenit obligația de raportare a fișierului SAF-T”, a adăugat Floris Bușilă.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial, conform Ordinului ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial. Perioada de grație acoperă raportările aferente perioadei ianuarie - iunie, însă acestea tot trebuie depuse până la urmă.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului (pentru micii contribuabili, prima depunere va fi în 2026). Pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF, în minimum 30 de zile calendaristice. Pentru active și stocuri nu există o perioadă de grație la depunerea declarației 406.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.