ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Proiect: ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile vor fi scutite de raportările SAF-T, dacă țin contabilitatea în partidă simplă
ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile, entități care țin contabilitatea în sistem simplificat, ar trebui, teoretic, să înceapă raportările SAF-T de la 1 ianuarie 2025. Totuși, acestea nu se pot achita practic de obligație, motiv pentru care, la solicitarea Camerei Consultanților Fiscali (CCF), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a propus recent scutirea lor de depunerea declarației 406.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
proiectul de ordin inițiat recent de ANAF trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial. Acesta prevede, în esență,
scutirea de depunerea declarației 406 (fișierul SAF-T) pentru
ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile care țin contabilitatea în partidă simplă. Dacă trec la contabilitatea în partidă dublă, aceste entități vor fi obligate să depună raportările SAF-T.
Mai exact, este vorba despre
„asociaţiile/ persoanele fără scop patrimonial, alte entități, care organizează și țin contabilitatea în partidă simplă conform legii. În măsura în care aceste asociații/ persoane/ entități optează pentru ținerea contabilității în partidă dublă, acestea vor avea obligația de depunere a fişierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaraţiei informative D406”, așa cum scrie în proiect. Conform inițiatorilor, măsura a fost propusă în urma sesizărilor primite din partea fiscaliștilor.
„Luând în considerare scopul de bază al implementării declarației informative 406 (SAF-T) în România, acela de a reprezenta în perioada imediat următoare un veritabil instrument de control fiscal, precum și specificul și tipologia activităților desfășurate în mod curent de această categorie de entități (asociații de proprietari, unități de cult de tip biserici și parohii locale, alte asociații sau persoane juridice fără scop patrimonial, care prin legea proprie de organizare sau prin alte legi au obligația de a ține contabilitatea doar în partidă simplă), nu se justifică obligarea acestora de a depune declarația informativă 406 (SAF-T). Apreciem că menținerea acestei obligații ar încălca flagrant principiul proporționalității statuat de dreptul fiscal unional și prevăzut, de asemenea, în legislația fiscală din România, iar, drept urmare, vă propunem exceptarea acestora de la obligația de depunere (...)”, este explicat într-o
adresă transmisă recent de CCF autorităților fiscale.
În același timp, cei de la CCF semnalează că deja există numeroși contribuabili
exceptați în mod expres (în plus, unii sunt exceptați
în mod implicit) de raportările SAF-T tocmai pentru că țin contabilitatea în partidă simplă (de exemplu, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociații familiale, cabinete individuale de avocatură sau cabinete medicale individuale). Problema în cazul ONG-urilor, asociațiilor de proprietari și bisericilor este că
aceste entități sunt trecute în mod expres pe lista celor care au obligația depunerii declarației 406.
Chiar dacă ar vrea să se conformeze obligației, ONG-urile, asociațiile de proprietari și bisericile
nu pot face asta practic, spun cei de la CCF, pentru că structura fișierului SAF-T impune raportarea anumitor informații de care aceste entități nu dispun, efectiv, din cauza contabilității simplificate pe care o au.
„Astfel, constatăm că între entitățile (...) care au obligația depunerii fișierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul declarației informative 406, regăsim (...) menționate asociaţiile/persoanele fără scop patrimonial, iar în această categorie sunt cuprinse și unităţile de cult, asociaţiile de proprietari, precum și alte persoanele juridice fără scop patrimonial, la care urmează să ne referim în cele ce urmează.Pe de altă parte, conform reglementărilor contabile în vigoare, Legea contabilității nr. 82/1991, coroborată cu prevederile Ordinului Ministerului Finanțelor nr. 3.103/2017 privind aprobarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, constatăm că aceste categorii de entități, asociații/persoane fără scop patrimonial (unităţile de cult, asociaţiile de proprietari, persoanele juridice fără scop patrimonial), prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligația ținerii contabilității în partidă simplă. (...)(...) asociațiile/persoanele fără scop patrimonial care țin contabilitatea în partidă simplă nu vor putea întocmi o declarație SAF-T în structura menționată ca fiind obligatorie, referindu-ne la informațiile raportabile în mod normal în cadrul subsecțiunii [privind înregistrările contabile - Registrul jurnal], pe care acestea nu le vor putea completa, întrucât nu dispun de aceste informații raportabile. Pe de altă parte, asociațiile/persoanele fără scop patrimonial care țin contabilitatea în partidă simplă, luând în considerare obligația de raportare SAF-T (...), sunt obligate să depună raportarea începând cu 1 ianuarie 2025, în structura și conținutul prevăzut de dispozițiile legale procedurale menționate mai sus.În concluzie, în lipsa unor completări și modificări legislative sau a altor precizări cu privire la modalitatea de declarare sau structura unei declarații informative 406 pe care o asociație/persoană fără scop patrimonial care ține contabilitatea în partidă simplă ar putea-o depune, aceste entități rămân obligate la depunerea D406 SAF-T, dar în același timp sunt în imposibilitatea de a respecta această obligație și, drept urmare, riscă suportarea consecințelor legale ale nerespectării obligației”, este detaliat în adresa CCF.
Calendarul pentru implementarea fișierului SAF-T prevede ultima sa etapă majoră pentru prima zi a anului 2025, atunci când obligația s-a extins la contribuabilii mici, potrivit Ordinului ANAF 1.783/2021. Cu toate acestea, există mai multe entități scutite de depunerea declarației 406, o parte dintre ele fiind contribuabili mici. În primele șase luni din 2025 se aplică, totuși, o perioadă de grație, astfel că micii contribuabili care întârzie depunerea declarațiilor lunare/trimestriale nu riscă amendarea în primă fază.
Marii contribuabili au căpătat obligația în cursul anului 2022 (de la 1 ianuarie și de la 1 iulie), în timp ce contribuabilii mijlocii au căpătat-o la 1 ianuarie 2023. Astfel, contribuabilii mici sunt ultimii care au „intrat în horă” la 1 ianuarie 2025.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de ordin trebuie adoptat de ANAF și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.