Cu toate acestea, există mai multe entități scutite de depunerea declarației 406, o parte dintre ele fiind contribuabili mici. Iată cine scapă, mai precis, de obligație:
- persoanele fizice autorizate;
- întreprinderile individuale;
- întreprinderile familiale;
- persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ;
- asociațiile familiale;
- societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată;
- cabinetele individuale de avocați;
- societățile profesionale notariale;
- birourile individuale notariale;
- cabinetele medicale individuale;
- societățile profesionale de practicieni în insolvență;
- întreprinderile profesionale unipersonale cu răspundere limitată;
- instituțiile publice, indiferent de sursa lor de finanțare sau de categoria de contribuabili la care sunt încadrate;
- autoritățile administrative, indiferent de sursa lor de finanțare;
- persoanele juridice care utilizează informații clasificate sau dețin documente ale căror specificații tehnice sunt clasificate potrivit legii sau derulează contracte clasificate care impun, potrivit prevederilor legale, măsuri speciale de securitate pentru protejarea unor interese esențiale de securitate ale statului, în situația în care prin depunerea declarației 406 ar furniza astfel de informații.
Citește și: Interviu despre implementarea SAF-T la micile firme: Contribuabilii n-ar trebui să se bazeze pe o amânare, ci ar trebui să înceapă deja pregătirile.
Marii contribuabili au căpătat obligația în cursul anului 2022 (de la 1 ianuarie și de la 1 iulie), în timp ce contribuabilii mijlocii au căpătat-o la 1 ianuarie 2023. Astfel, contribuabilii mici sunt ultimii care „intră în horă” la 1 ianuarie 2025.
Fișierul SAF-T se transmite, de principiu, lunar sau trimestrial, conform Ordinului ANAF 1.783/2021. Perioada de raportare este stabilită în funcție de perioada fiscală folosită de contribuabili la TVA - cei care au perioada la TVA luna transmit D406 lunar, iar cei care au perioada la TVA trimestrul, semestrul sau anul, inclusiv neplătitorii de TVA, transmit D406 trimestrial.
Pentru secțiunea de active, fișierul SAF-T se depune până la termenul stabilit pentru transmiterea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar al contribuabilului (pentru micii contribuabili, primul termen pentru declarația cu activele va fi în 2026). Iar pentru secțiunea de stocuri, fișierul SAF-T se depune numai la cererea ANAF - în minimum 30 de zile calendaristice.
Important! Micii contribuabili care au obligația depunerii declarației 406 beneficiază de o perioadă de grație de șase luni pentru primele raportări din 2025. Astfel, declarațiile lunare și cele trimestriale pentru perioada ianuarie - iunie 2025 pot fi depuse, fără a risca amendarea, până la 31 iulie 2025. Nu există perioadă de grație atunci când vorbim de declararea activelor și a stocurilor.
Comentarii articol (0)