ASF a păstrat modul de calcul al tarifelor de referință stabilit în luna iulie, când a suferit modificări, atunci fiind folosiți pentru prima dată factori precum puterea motorului (înainte se lua în calcul capacitatea cilindrică) și regiunea în care este înmatriculată mașina.
Astfel, potrivit noilor tarife de referință, publicate în luna decembrie, șoferii din București și județul Ilfov plătesc în continuare mai mult decât cei din restul țării, diferențele putând depăși 1.000 de lei.
Spre exemplu, un șofer din București sau Ilfov, în vârstă de până în 30 de ani și care deține un autoturism cu o putere de peste 75 kW (102 CP), trebuie să plătească 3.865 de lei pentru asigurarea obligatorie valabilă un an, față de 3.851 de lei în iulie. Dacă aplicăm aceleași criterii de departajare unui șofer din provincie, acesta va plăti 2.450 de lei (2.281 de lei conform tarifelor din luna iulie).
Aceeași tendință de creștere a tarifelor poate fi observată și în cazul persoanelor juridice care, la un autoturism asemănător celui din exemplul de mai sus, trebuie să plătească 1.913 lei, față de 1.785 lei (pentru București și Ilfov).
În mod surprinzător, pentru restul țării, tarifele aplicate strict pentru această categorie de asigurați au scăzut față de luna iulie, ei trebuind să achite 1.290 de lei, față de 1.310 lei în iulie. Pentru toate celelalte categorii însa, tarifele au crescut.
Conform Raportului cu privire la determinarea tarifelor de referință pentru RCA, publicat de ASF, tarifele de referință sunt reglementate prin Legea 132/2017 și se bazează pe un sistem complex de factori de calcul. La baza acestuia stă prima de risc, care reprezintă produsul dintre dauna medie și frecvența medie a accidentelor, calculate pe un interval de cinci ani. Aceasta este apoi ajustată prin intermediul mai multor factori de încărcare specifici.
Printre aceștia se numără factorul de creștere pentru daune mari, care acoperă evenimentele rare, dar costisitoare, și un factor de încărcare pentru rezervele destinate daunelor neavizate și neachitate. De asemenea, se ia în considerare factorul privind inflația daunelor, care reflectă creșterea anticipată a primelor de risc, precum și o marjă de siguranță pentru eventualele abateri de la estimări.
Sistemul de calcul include și încărcarea specifică sistemului bonus-malus, bazată pe distribuția expunerii la risc, factorul pentru cheltuielile operaționale ale asigurătorului și marja de profit. Toate aceste elemente sunt integrate într-o formulă complexă de calcul, unde fiecare componentă contribuie la stabilirea tarifului final de referință.
Prețul polițelor RCA rămâne plafonat până în primăvară, dar majorarea acestora este posibilă în anumite limite.
Comentarii articol (0)