ACCES PREMIUM
De ce premium?
Retrospectivă 2024
Produse accizabile: Șase schimbări relevante date de autorități în 2024
Persoanele juridice care au de a face cu produse accizabile au „primit” de la autorități, pe parcursul anului 2024, mai multe noutăți importante. Din acest motiv, prezentăm astăzi câteva dintre schimbările majore din domeniul accizelor.
Articolul continuă mai jos
1. Vehiculele reținute la sustragerea de la controlul vamal sunt păstrate un an și apoi, dacă nu sunt ridicate, sunt valorificate. Sustragerea de la controlul vamal, în cazul produselor accizabile, implică nu doar amendarea și confiscarea bunurilor, ci și reținerea vehiculelor folosite, potrivit legislației vamale. De câteva luni, autoritățile au stabilit ca reținerea vehiculelor să se facă cel mult un an, iar dacă proprietarii nu le ridică în acest interval, se trece la valorificarea lor. Normele pentru aplicarea regulilor respective au fost oficializate recent, astfel că măsura e operațională din 25 noiembrie 2024.
2. Accizele trebuie plătite în avans pentru mutarea în alte locuri de depozitare a anumitor băuturi alcoolice, tutunuri și combustibili. În cazurile în care se dorește mutarea anumitor produse accizabile din antrepozite sau din locurile în care au fost recepționate către alte locuri de depozitare, este necesară plata în avans a accizelor. Practic, contribuabilii trebuie să achite accizele chiar dacă nu vorbim de o livrare a produselor către cumpărători. Măsura se aplică din 20 iunie 2024.
3. Anumiți plătitori de accize capătă obligații suplimentare, dacă sunt încadrați la risc fiscal ridicat. Recent, Guvernul a introdus o serie de modificări legate de plătitorii de accize. În linii mari, autoritățile au introdus posibilitatea încadrării unor operatori economici la risc fiscal ridicat, situație în care aceștia capătă obligații noi vizavi de produsele accizabile cu care fac afaceri. Măsura se aplică din 1 februarie 2025.
4. Calendare speciale pentru majorarea accizelor la băuturi alcoolice (și nu numai). În
octombrie 2024, Guvernul a venit cu un calendar pentru accizele la bere în 2025 și 2026, precum și cu alte modificări (legate de antrepozitarii autorizați și producția de produse din tutun). Ulterior, în
noiembrie 2024, a venit și calendarul pentru accizele la vinuri și alte băuturi alcoolice în următorii doi ani.
5. Noi produse supuse accizelor nearmonizate. O măsură aplicabilă din 1 iunie 2024 este că accizele nearmonizate se aplică și în cazul produselor cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală, prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe, cu încadrarea tarifară NC 2404 91 90. Pentru aceste produse, nivelul accizelor se aplică la cantitatea de substrat solid care conține nicotină.
6. Detalieri legate de accize în normele Codului fiscal. Hotărârea cu normele metodologice ale Codului fiscal a fost modificată la
1 ianuarie 2024 și, ulterior, la
11 noiembrie 2024 pentru a aduce noutăți legate de produsele accizabile.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.