OUG 156/2024 a eliminat expres, de la 1 ianuarie, orice fel de facilitate fiscală oferită angajaților din IT, construcții și domeniul agro-alimentar. Asta înseamnă că începând cu veniturile aferente lunii ianuarie toți angajații din aceste sectoare care beneficiau până acum de scutiri datorează din salariile lor dările fiscale în mod integral, adică: impozit pe venit 10%, contribuția la pensii 25% și contribuția la sănătate 10%. Așa cum spuneam recent, preluarea impactului asupra salariilor nete de către angajatori e obligatorie doar dacă în contracte există specificate clauze de garantare a netului în fața modificărilor fiscale, în rest, angajatorii având doar posibilitatea să facă asta pentru angajații lor. Or, asta înseamnă că o parte bună sau poate chiar cea mai mare parte a acestor angajați vor suporta din netul lor revenirea la taxarea integrală a veniturilor salariale.
O consecință a eliminării facilităților fiscale pentru aceste sectoare este însă și revenirea la contribuția obligatoriu virată către Pilonul II de pensii private. Angajații din aceste sectoare de activitate erau scutiți de procentul integral ce reprezintă contribuția la pensii, astfel că în loc de 25% plăteau 21,25%. Diferența, care în mod normal se duce la Pilonul II de pensii private, nu se mai ducea deloc acolo - cu alte cuvinte, Guvernul și Parlamentul au decis ca acești angajați să nu mai contribuie la pensiile private. Cei care doreau totuși să o facă puteau să opteze expres în scris pentru asta. Am explicat, de pildă, anul trecut, ce înseamna această măsură pentru angajații din sectorul IT - detalii, în acest material.
Acum, ca urmare a eliminării facilităților fiscale, procentul prevăzut de lege care trebuie să meargă în mod normal la Pilonul II va ajunge acolo inclusiv pentru angajații din IT, construcții și agro-alimentar care nu au contribuit și nici nu au optat pentru asta în ultimii ani.
Angajații din România, la modul general, nu au o opțiune în ceea ce privește procentul din CAS care merge la Pilonul II - actualmente 4,75%. În România există trei categorii de pensii la care putem contribui, dintre care Pilonul I adică vistieria statului, unde merge o parte din contribuția datorată la pensii de angajații din România, Pilonul II, ce este administrat privat, unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii, mult mai mică, precum și Pilonul III, care e reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cine vrea, suplimentar, cu cât vrea.
Pensia privată obligatorie (cea din Pilonul II) merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării. Acești bani vor fi un plus față de pensia din sistemul public.