Impozitul pe construcțiile speciale, aplicabil cel mai recent în 2016, se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade doar valoarea clădirilor pentru care se datorează impozitul local pe clădiri. În forma anterioară, din valoarea taxei pe stâlp se scădeau mai multe chestiuni, însă Executivul a păstrat-o, în noua formă, doar pe cea amintită.
„Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri. În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere”, scrie în noul act normativ.
Contribuabilii trebuie să calculeze și să declare impozitul până la data de 25 mai a anului pentru care se datorează impozitul. Acesta se plătește în două rate egale - până la data de 30 iunie și până la data de 31 octombrie.
Cheltuiala cu „taxa pe stâlp” este deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal, în cazul plătitorilor de impozit pe profit. Iar contribuabilii nou-înființați datorează impozitul începând cu anul fiscal următor.
Modelul și conținutul declarației privind impozitul pe construcții vor trebui stabilite prin ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Impozitul este datorat, în esență, de următoarele persoane juridice:
- persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
- persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.
Construcțiile avute în vedere de această taxă sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, ce este prevăzut de HG 2.139/2004.