Adeverința de vechime în muncă este un document indispensabil pentru salariați și foști salariați, fiind esențial în numeroase situații, precum deschiderea drepturilor la pensie, obținerea indemnizației de șomaj, schimbarea locului de muncă dar și alte scopuri administrative.
Pentru perioadele lucrate până la 31 decembrie 2010, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește exclusiv cu carnetele de muncă.
În cazul în care o persoană nu mai deține carnetul de muncă sau dacă anumite perioade lucrate nu au fost înscrise în acesta, dovada vechimii poate fi solicitată astfel de la angajator, dacă acesta mai există sau de la inspectoratul teritorial de muncă (ITM), în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.
Din 2011, evidența muncii se realizează doar electronic prin Registrul general de evidență a salariaților (Revisal), iar angajații pot dovedi cât au lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă.
Potrivit HG nr. 905/2017, adeverința de vechime este eliberată de angajator sau ITM. Angajatorul are obligația de a elibera, la cererea angajatului, toate documentele necesare care atestă calitatea de salariat a acestuia, într-un termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Totodată, la încetarea contractului individual de muncă, angajatorul are obligația de a elibera salariatului adeverința de vechime și un extras din Revisal. Orice salariat sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste informațiile menționate anterior.
Nerespectarea sau încălcarea de către angajator a obligațiilor enunțate mai sus constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei.
În situația în care angajatorul nu poate să ofere salariatului sau fostului salariat un extras din Revisal, din motive obiective, acesta are posibilitatea de a solicita de a solicita inspectoratului teritorial de muncă eliberarea extrasului. Documentul va fi eliberat în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
Tot în baza unei solicitări scrise, ITM poate asigura salariatului accesul la datele personale care se regăsesc în registru.
Un alt aspect foarte important de menționat este că „foștii sau actualii angajați au dreptul să solicite adeverințe de vechime fără a plăti taxe”, atâta timp cât angajatorul există și își desfășoară activitatea. Legea interzice impunerea de tarife pentru eliberarea documentelor. Potrivit Codului muncii, angajatorul este obligat să furnizeze documentele solicitate, fără condiționări. În cazul refuzului, Inspecția Muncii poate aplica sancțiuni.
Ce ar trebui să cuprindă adeverința:
- datele de identificare ale salariatului;
- datele de identificare ale contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea (numărul și data încheierii);
- durata activității;
- funcția/funcțiile ocupate;
- schimbările suferite de contractul individual de muncă (încheiere, modificare, suspendare, încetare);
- valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intră în calculul punctajului mediu anual;
- vechimea în muncă, în meserie și în specialitate;
- perioadele de concediu fără plată;
- absențele nemotivate de la serviciu.
Pentru salariații din sistemul public, modelul adeverinței este reglementat prin OUG nr. 57/2019.
Ce pot face foștii salariați în cazul în care angajatorul a intrat în insolvență sau a fost desființat
Conform unui comunicat transmis de Inspectoratul Teritorial de muncă Caraș-Severin, în cazul cazul în care angajatorul a intrat în insolvență sau a fost desființat, adeverințele de vechime se vor solicita în scris, după cum urmează:
- unității care a preluat arhiva acestuia, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt;
- inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.
Cererea poate fi depusă atât în format letric (fizic, scris de mână), cât și electronic.
Dacă angajatorul a fost desființat fără ca activitatea să fie preluată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime revine operatorilor economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice. Documentele necesare eliberării adeverințelor vor fi transferate, pe bază de contract, către acești operatori economici autorizați, cu notificarea Arhivelor Naționale sau, după caz, a serviciilor județene/Serviciului Municipiului București ale/al Arhivelor Naționale.
Notificarea va include toate denumirile anterioare ale angajatorilor desființați, de la înființare până la desființare sau radierea din registrul comerțului, după caz.
Astfel, pentru a solicita adeverința de vechime, fostul salariat trebuie să se adreseze Arhivelor Naționale sau, după caz, serviciilor județene/Serviciului Municipiului București ale/al Arhivelor Naționale.
Serviciile arhivistice oferite de operatorii economici autorizați sunt contra cost, conform unor tarife stabilite anual de Arhivele Naționale.
Datele privind societățile și succesorii în drepturi pot fi obținute de la Oficiul National al Registrului Comertului.
Adeverințele de vechime se eliberează în format letric și se predau la sediul deținatorului documentelor, personal sau prin reprezentant legal, ori se trimit prin curierat/poștă cu confirmare de primire.
Costurile serviciilor de curierat/poștă sunt suportate de solicitant.
Persoanele care lucrează în mod independent, ca PFA, beneficiază de recunoașterea perioadelor de activitate ca vechime
Potrivit Legii 125/2022, această recunoaștere a vechimii se face doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții:
- activitatea economică desfășurată ca PFA să genereze venituri nete de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară în anul pentru care se face recunoașterea (salariul minim în vigoare în anul pentru care se face recunoașterea);
- PFA-ul să fie înregistrat la Registrul Comerțului cu un singur cod CAEN sau cu codul CAEN principal pentru care se face recunoașterea vechimii.
Comentarii articol (1)