Evidența muncii se face în format electronic din 2011, prin intermediul Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), care a înlocuit evidența prin carnetele de muncă. Acestea continuă însă să fie extrem de importante pentru cei care au lucrat/cotizat în perioadele respective, întrucât numai cu aceste carnete pot dovedi vechimea aferentă.
Așadar, de reținut că dovada vechimii în muncă și în specialitate pentru perioadele până la 31 decembrie 2010 se face cu carnetele de muncă. În ultimii ani, inspectorii de muncă au atras atenția de mai multe ori că încă sunt carnete de muncă ce așteaptă să fie revendicate de titulari. În situația în care persoana nu mai deține carnetul de muncă sau are perioade lucrate care nu au fost înscrise în acesta, poate solicita adeverințe de vechime în muncă fie angajatorilor, dacă mai există, fie inspectoratului teritorial de muncă (ITM), în funcție de perioada lucrată și sediul social al firmei.
Bine de știut: „Munca la negru” de până în aprilie 2011 poate fi considerată vechime în muncă, dacă există dovezi, potrivit unei instanțe
Ulterior, din 2011, angajații pot dovedi cât au lucrat cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Adeverința este eliberată fie de angajator, fie de la ITM, potrivit HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
Angajatorii sunt obligați să elibereze automat, la încetarea contractului de muncă, o adeverință de vechime în muncă, care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, dar și un extras din Revisal.
Totodată, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul său, o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate (după cum rezultă din Revisal și din dosarul personal) ori un extras din Revisal (datat și certificat pentru conformitate). Documentul trebuie emis de către angajator în cel mult 15 zile de la data solicitării - cum poți afla online, pas cu pas, ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensia ta de stat.
Ce ar trebui să cuprindă, în principal, adeverința:
|
În fine, varianta obținerii unui extras din Revisal de la ITM-uri, la care se poate apela atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele eliberează extrasul din Revisal, din care să rezulte activitatea desfășurată la angajator, în calitate de salariat, în cel mult 15 zile de la data solicitării.
Dacă tot suntem aici, merită să punctăm și un alt aspect poate nu atât de cunoscut: cei care lucrează în mod independent, ca PFA, beneficiază, mai nou, de recunoașterea perioadelor de activitate ca vechime (chestiune care le e de folos celor care vor să ocupe funcții la stat, de fapt). Potrivit Legii 125/2022, această recunoaștere a vechimii se face doar dacă sunt îndeplinite cumulativ două condiții:
|
Util: Concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei
Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face, până la finalul lui august 2023, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta. Mai multe despre cum funcționează mecanismul privind cumpărarea vechimii în muncă, aici.
În final, amintim că în 2022 a fost publicată o lege prin care s-a introdus posibilitatea ca salariații și foștii salariați să aibă acces la Revisal, astfel încât să poată obține singuri o adeverință de vechime și specialitate. Dar posibilitatea aceasta va fi operaționalizată abia din 2025 - detalii, aici.
Comentarii articol (0)