Sublinierea este extrem de importantă deoarece vechimea în muncă prevăzută de noua lege nu are legătură cu stagiul de cotizare necesar pensionării. Mai mult, spre deosebire de salariați, care contribuie cât timp primesc venituri salariale la sistemul public de pensii, PFA-urile contribuie la pensie doar dacă au încheiat un contract cu Casa Națională de Pensii Publice.
"Principiul contributivității rămâne, el fiind enunțat și de actuala lege a pensiilor, dar și posibila viitoare lege (127/2019), în măsura în care va intra integral în vigoare la un moment dat sau de un alt act normativ care le va înlocui. Practic, noua lege recunoaște vechimea în specialitate și, cel mult, confirmă ceea ce era deja reglementat cu privire la sistemul de pensii publice, dar nu modifică nici pragul de la care sunt plătite contribuțiile și nici modul de calcul al punctajului pe care o persoană fizică autorizată îl va avea la finalul carierei. Cu sau fără noile prevederi, persoana fizică autorizată avea și are în continuare posibilitatea de a încheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii Publice și astfel poate contribui la sistemul public de pensii, beneficiind corespunzător de drepturile prevăzute de lege", a explicat, pentru avocatnet.ro, Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Contribuția la pensie a salariatului versus a PFA-ului
Spre deosebire de salariați - care sunt asigurați la pensie în funcție de nivelul veniturilor salariale avute, precum și indiferent de numărul de contracte de muncă avute -, situația PFA-urilor e puțin diferită.
Dacă obțin venituri anuale de până în 12 salarii minime brute pe țară, acești profesioniști cotizează la pensia lor doar dacă aleg să se asigure, în mod voluntar, în sistemul public de pensii. Acest lucru se face prin plata, prin intermediul declarației unice, a contribuției aferente pentru asigurările sociale (CAS) de 25% aplicate venitului anual rezultat din înmulțirea celor 12 luni cu salariul minim brut din anul în care vor să se asigure. De exemplu, dacă un PFA vrea să se asigure voluntar în 2022 în sistemul public de pensii, ținând cont că salariul minim pentru acest an este de 2.550 lei, va achita prin declarația unică, ce trebuie depusă până în data de 25 mai, suma de 7.650 lei, ce reprezintă 25% din 30.600 lei (suma rezultată din înmulțirea a 12 luni ale anului cu salariul minim brut de 2.550 lei).
Ca și în cazul asigurării la sistemul de sănătate prin plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), după declararea și plata contribuțiilor, PFA-ul trebuie să încheie cu CNPP un contract pentru asigurarea la pensie.
Totuși, dacă nu vrea să se asigure la pensie, PFA-ul nu este obligat să o facă, însă nici nu va avea vreun beneficiu în sistemul public de pensii, dacă nu o va face.
Dacă un PFA obține venituri anuale ce depășesc 12 salarii minime brute pe țară, el va fi obligat să achite atât CAS, cât și CASS, iar asigurarea la pensie se va face la venitul declarat de peste 30.600 lei căruia i se aplică contribuția de 25% aferentă CAS. Procedura ce trebuie urmată este la fel ca și în cazul prezentat anterior.
"Putem aminti regimul fiscal al persoanelor fizice autorizate, acesta fiind un element important și care stă, alături de altele, la baza deciziei de a desfășura o activitate ca persoană fizică autorizată și nu ca salariat în cadrul propriei societăți comerciale. Unui salariat care lucrează în baza unui contract cu timp parțial i se vor calcula, reține și vira contribuțiile sociale proporțional cu venitul obținut, chiar dacă acesta se situează sub nivelul salariului minim brut pe țară, însă în cazul persoanelor fizice autorizate care nu ating pragul celor 12 salarii minime/an, acestea nu vor fi obligate să achite aceste contribuții, dar vor putea încheia contracte în mod individual.
A doilea element, tot din punct de vedere fiscal, este nivelul maxim obligatoriu, acesta fiind tot cel minim. Mai concret, un salariat care obține un salariu mediu pe economie sau peste cel mediu va achita contribuțiile integral, în timp ce o persoană fizică autorizată are obligația de a achita tot la nivelul salariului minim, deci tot așa îi va fi calculat și punctajul pe baza căruia va beneficia de pensie, fiind aplicabil principiul contributivității", a subliniat Dan Năstase.
Concluzionând, vechimea în muncă se calculează potrivit dispozițiilor Codului muncii și ale legislației privind pensiile publice, iar modificarea recentă se referă mai mult la vechimea în specialitate, însă este condiționată tot de atingerea (sau depășirea) plafonului – 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată pentru anul respectiv.
Comentarii articol (4)