Buna seara,
Lucrez la o firma ca inginer si avem un contract colectiv de munca (CCM) si fiecare angajat un contract individual de munca (CIM).
Atasat la CCM avem o metoda de a calcula punctajul evaluarii. La evaluare se dau puncte in functie de vechimea in campul muncii, nu se specifica daca trebuie sa fie in domeniul de specialiate sau nu, nici in care zona geografica este obtinuta vechimea respectiva.
In rest, nici CCM, nici CIM spune nimic despre vechime in campul muncii, daca angajatul trebuie sa dovedeasca acestea sau daca angajatorul este obligat sa informeze la ITM, etc. Nimic, nimic…
Sunt colegi care au venit cu vechime de barman la post de inginer si au tinut cont de aceasta. Sunt colegi care nu stiau ca se lua in considerare vechimea si au obtinut retroactiv punctajul respectiv.
Acum incerc si eu sa recalculez punctejele mele si au zis ca trebuie sa aduc adeverinte de la fostul loc de munca, in original. Problema este ca unii dintre ei nu mai exista de mult timp, altii nu vor/pot sa ma serveasca (nu mai sunt arhive, a trecut ‘timpul rezonabil’ ) etc. Toate firmele cad sub incidenta legii olandeza, dar eu tot consider vechimea valabila.
Legea romaneasca zice in Codului Muncii art. 34 ca angajatorul romanesc este obligat sa elibereaza la cerere un document care ateste activitatea desfasurata de acesta, durata, etc etc. Cred ca spiritului legii aici este ca sa fie de folos in viitor si la calcului de somaj, si la calcului de pensie, etc. “All-in-One” sa zicem.
In acelasi spirit scriau si in HG 500/2011 art.8 alineatul 6 ca
“În măsura în care, din motive obiective, angajatorul se află în imposibilitatea de a elibera documentele prevăzute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul își desfășoară activitatea eliberarea unei adeverințe din care să rezulte elementele conținute în registru, astfel cum a fost întocmit și transmis de către angajator. Inspectoratul teritorial de muncă în cauză eliberează documentul, în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. ”
Pot sa spun eu (angajatul), cu alte cuvinte: Daca nu ati reusit sa obtineti o adeverinta, un extras de la ITM are acelasi valuara?
Din data de 28 noiembrie 2016, acesta alineatul este abrogat si introdus ca art. 8.4.3:
“Orice persoană are dreptul să interogheze, să solicite şi să obţină de la Inspecţia Muncii date din registrul privat/public cu privire la activitatea pe care a desfăşurat-o în calitate de angajat/persoană plătită din fonduri publice, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, într-un termen de 5 zile de la data solicitării. ”
Pot sa spun cineva (angajatorul), cu alte cuvinte: Orice om pot sa obtine un extras, dar nu are acelasi valuara ca o adeverinta?
Acum intrebara mea:
Considerand idea ca orice firma pot sa falsifica adeverintele, pe ce baza pot sa refuza angajatorul extrasul de la ITM ca evidenta de vechime? Bazat pe ce pot sa fie numai adeverintele de la fost angajatorul acceptat? Pot sa fie zona geografica unde a fost lucrat sau cetatenie angajatul un motiv de refuza? (La angajare nu eram Roman, acum sunt)
Multumesc mult, o seara buna !
Robert
Extrasul de REVISAL nu face dovada vechimii in munca.
Pana la 31.12.2010, inclusic, dovada vechimii in munca se probeaza cu carnetul de munca sau in situatia in care nu s-a intocmit carnet de munca cu adeverintele de vechime.
Dupa aceasta data, dovada vechimii in munca se probeaza numai cu adeverintele de vechime eliberate de catre angajatori/lichidatorii judiciari ai societatii sau de catre detinatorii legali ai arhivei acestora in cazul in care angajatorii nu mai exista.
Revisal
ContSters48681
Am fost la ITM sa cer un revisal de la data de1.01.2011 pana in prezent. Exact cum scrie in cartea de munca toate modificarile, anuale, lunare.
Am platit cei ... (vezi toată discuția)