Hotărârea 1.704/2024 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la regimul transportului maritim și pe căile navigabile interioare, apărută recent, conține o serie de prevederi referitoare la stabilirea și sancționarea contravențiilor la regimul transportului maritim și pe căile navigabile interioare. Măsura, care va intra in vigoare pe 29 ianuarie, nu se aplică navelor militare, dar se adresează atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, dacă au calitatea de personal navigant, dar și proprietarului ori operatorului navei.
O serie de prevederi ale actului normativ se aplică și proprietarilor sau operatorilor ambarcațiunilor de agrement, pornind de la contravenții la regimul construcției de ambarcațiuni de agrement și până la nerespectarea regimului prevenirii poluării ori săvârșirea de contravenții privind consumul de alcool.
De exemplu, construcția, modificarea sau dezmembrarea ambarcațiunilor fără autorizație se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, aplicată proprietarului la fel ca în cazul construcției, modificării sau dezmembrării ambarcațiunilor cu nerespectarea proiectului tehnic.
Nerespectarea obligației de înmatriculare/înscriere a ambarcațiunii sau de a notifica Autoritatea Navală Română (ANR) cu privire la modificările datelor de înmatriculare se pedepsește cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, aplicată proprietarului.
Actul normativ pune accent pe respectarea regimul siguranței navigației ambarcațiunilor de agrement, astfel că măsura conține o serie de sancțiuni pentru nerespectarea acestuia. Ca urmare, activități ca desfășurarea de activități de agrement nautic în scop comercial cu ambarcațiuni fără avizul ANR sau cu ambarcațiuni neavizate va atrage contravenienților o amendă cuprinsă între 10.000 lei și 20.000 lei.
Măsura conține o serie de sancțiuni aplicabile celor care compromit siguranța navigației, amenzile fiind destul de ”usturătoare” și, pe deasupra, cumulabile:
- exploatarea unei ambarcațiunii fără acte sau certificate obligatorii: amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei (cu excepția cazului în care documentele se află în punctul de lucru avizat);
- exploatarea/operarea ambarcațiunii cu acte, documente și/sau certificate obligatorii nevalabile sau în afara zonelor de navigație: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei;
- punerea în navigație a unei ambarcațiuni fără marcajul exterior de identificare sau cu elementele acestuia nevizibile: amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei;
- lipsa la bord a materialelor și instalațiilor de vitalitate, a mijloacelor de stins incendiul și a mijloacelor de salvare: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
- nepurtarea vestei de salvare de către conducător sau persoanele aflate la bordul ambarcațiunii nepuntate: amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, răspunderea revenind conducătorului;
- îmbarcarea unui număr de persoane mai mare decât cel admis: amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei și suspendarea dreptului de a conduce o ambarcațiune pe o perioadă de 60 de zile, răspunderea revenind conducătorului;
- refuzul de a prezenta actele ambarcațiunii sau de a permite controlul acesteia: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
- neînregistrarea persoanelor care au închiriat ambarcațiuni în zonele de agrement nautic cu activitate comercială: amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Proprietarii și utilizatorii ambarcațiunilor de agrement trebuie să țină cont și de faptul că nerespectarea regimului prevenirii poluării este, și ea, drastic sancționată. Astfel, poluarea apelor cu hidrocarburi sau alte substanțe periculoase este sancționată cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei, în funcție de amploarea poluării, iar amenzile pentru descărcarea apelor uzate sau aruncarea deșeurilor de la bordul ambarcațiunilor în locuri neautorizate va costa între 10.000 lei și 20.000 lei. Foarte ”scumpă” este și predarea deșeurilor neseparate, ea fiind sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Un aspect de care proprietarii și utilizatorii ambarcațiunilor de agrement (evident, nu numai aceștia) trebuie să țină cont este acela legat de consumul de alcool. Noile prevederi manifestă puțină toleranță față de abateri de acest tip, conducerea ambarcațiunii sub influența băuturilor alcoolice (0,01-0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau până la 0,80 g/l alcool pur în sânge) fiind sancționată cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei și suspendarea dreptului de a conduce o ambarcațiune pe o perioadă de 180 de zile.
Conducătorului ambarcațiunii i se reține certificatul de conducător, cu mențiunea "fără drept de conducere", dacă alcoolemia este de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar dacă alcoolemia depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau sunt prezente substanțe psihoactive, se reține certificatul de conducator și se aplică procedura penală specifică acestor situații.
Comentarii articol (0)