Una dintre problemele corijate de OG 8/2025, care modifică Legea 152/1998, este aceea că sursele de finanțare ale ANL nu includeau sumele rezultate din vânzarea locuințelor ANL transmise către autoritățile locale, locuințe pe care acestea le închiriază, dar pe care chiriașii le pot cumpăra. Măsura a intrat în vigoare începând din 3 februarie.
O altă modificare este aceea a nivelului maxim al chiriei care poate fi percepută pentru o locuință ANL. Documentul modifică limita superioară a chiriei pentru locuințele ANL. Astfel, în loc de o limită fixă de 5.000 de lei, chiria maximă va fi 30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, dar nu mai mult de 200% din salariul net minim pe economie.
Prin urmare, se arată în text, chiria nu va putea depăși ”30% din venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul net pe membru de familie este mai mare decât 100% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (...) şi care nu depăşeşte cu 200% salariul net rezultat din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”. Până acum, această limită superioară era stabilită prin sintagma ”dar nu mai mult de 5.000 lei”.
Legea ANL a suferit o serie de modificări privind închirierea locuințelor pentru tineri și specialiști din sănătate. Astfel, ordonanța introduce două noi prevederi. În primul rând, se stabilește că închirierea locuințelor pentru tineri trebuie să respecte toate condițiile specificate mai sus, însă instituie posibilitatea redistribuirii locuințelor din fondul destinat tinerilor.
În acest sens, din totalul locuințelor nou construite prin Programul de construcții de locuințe pentru tineri, până la 20% dintre acestea vor putea fi alocate specialiștilor din domeniul sănătății.
Această măsură a fost introdusă pentru ”a sprijini asigurarea unui fond de locuințe pentru specialiștii din domeniul sănătății, altele decât cele realizate exclusiv pentru această categorie profesională, pentru a putea soluționa deficitul de specialiști la nivel local”, după cum se arăta în nota de fundamentare a ordonanței, când aceasta se afla în faza de proiect. Fondul de locuințe astfel constituit urmează să fie folosit doar în regim de închiriere, locuințele neputând fi vândute.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Guvernul va trebui să modifice și Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii 152/1998.
Comentarii articol (0)