Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2017 pentru modificarea și completarea art. 8 din Legea nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 263 din 13 aprilie 2017 și se aplică de la data publicării.
Documentul introduce, în cazul tinerilor ce stau în locuințele deținute de ANL, limite maxime ale chiriei, acestea fiind stabilite în funcție de salariul minim brut. Mai exact, chiria maximă poate ajunge până la:
- 10% din venitul mediu de bază brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut;
- 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul de bază minim brut și care nu depășește cu 100% salariul minim brut;
- 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100% salariul minim de bază brut, dar nu mai mult de 5.000 de lei.
Până la momentul stabilirii acestor niveluri maxime, legislația nu prevedea limitări ale chiriei pentru tinerii din locuințele ANL. De asemenea, Executivul a operat unele modificări ce permit, practic, scăderea chiriilor plătite de tineri.
Măsura este motivată, conform preambulului ordonanței de urgență, de numărul mare de petiții și memorii formulate atât de tinerii chiriași, cât și de reprezentanții autorităților locale ce administrează casele ANL. Astfel, s-a cerut Guvernului o scădere a chiriilor deoarece tinerii au venituri reduse și riscă să fie evacuați din locuințele de stat.
„Modificarea actului normativ (Legea ANL - n. red.) pe calea ordonanței de urgență se justifică prin necesitatea adaptării chiriei locuințelor pentru tineri la realitățile sociale și economice din fiecare localitate, prin reducerea cuantumului chiriei raportat la venituri, tipul locuinței și rangul localității, ținând cont de necesitatea asigurării accesului la locuire al tuturor cetățenilor, care reprezintă o precondiție pentru exercitarea unor drepturi fundamentale de care trebuie să beneficieze orice persoană, prin aspectele și implicațiile de ordin social și economic, soluționarea problemelor legate de locuire constituind permanent un obiectiv important în Programul de guvernare, pe termen scurt, mediu și lung”, este explicat în OUG nr. 30/2017.
Persoanele care pot cere repartizarea unei locuințe ridicate prin programele ANL pot avea maximum 35 de ani la data la care depun solicitările la autoritățile locale. „Tinerii, în sensul prevederilor prezentei legi (Legea ANL - n. red.), sunt persoane majore în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe construite prin programele A.N.L., destinate închirierii, și care pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste”, scrie în actul normativ.
Contractele de închiriere pot fi făcute pentru o perioadă de cinci ani de la data repartizării locuinței și trebuie să includă clauze referitoare la recalcularea chiriei în cazul titularilor de contract ce au împlinit 35 de ani și la actualizarea anuală a chiriei. Odată ce expiră perioada contractuală inițială de cinci ani, prelungirea acesteia se poate face, în mod succesiv, pe perioade de câte un an.
Comentarii articol (2)