Deși legislația stabilește vârsta de 18 ani ca fiind minim necesară pentru a putea conduce autovehicule pe drumurile publice, Codul rutier prevede și posibilitatea celor care nu îndeplinesc această condiție de a putea conduce, însă numai anumite categorii de vehicule.
Astfel, OUG 195/2002 specifică faptul că vârsta minimă de 16 ani împliniți este necesară pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1.
Categoria AM dă dreptul deținătorului să conducă mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h.
Proba practică pentru obținerea categoriei AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate.
Categoria A1 permite deținătorului să conducă motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg și tricicluri dotate cu un motor care are puterea maximă de 15 kW.
În ceea ce privește categoria B1, aceasta permite conducerea de cvadricicluri a căror masă nu depășește 450 kg (600 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri) și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă continuă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală nu depășește 15 kW.
Este posibil ca acest context legislativ să se schimbe, pentru că un proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților prevede ca minorilor de 17 ani să li se permită conducerea autovehiculelor din categoriile B şi BE, cu condiția să fie asistați de o persoană care deține permis de conducere din aceeași categorie de minimum 10 ani.
Inițiatorii proiectului, trecut tacit de Senat în legislatura anterioară, argumentează că măsura ar responsabiliza tinerii și ar reduce comportamentele riscante în trafic. Detalii cu privire la această propunere găsiți în acest articol.
Comentarii articol (0)