Motocicliștii vor putea circula pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, acolo unde acestea există, iar astfel țara noastră s-ar alinia cu alte țări care permit acest lucru, dacă o propunere legislativă adoptată tacit la Senat va ajunge să se aplice. Proiectul merge acum la votul decisiv al deputaților.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Prin propunerea adoptată tacit la Senat, ca urmare a faptului că n-a fost dezbătută și votată în termenul legal, se are în vedere modificarea Codului rutier și includerea motocicletelor în categoria vehiculelor care pot circula pe benzile destinate transportului public de persoane.
„Autovehiculele din categoriile A, A1 și A2 au dreptul să circule pe benzile destinate transportului public de persoane, acolo unde acestea există și sunt semnalizate ca atare, doar în sensul de deplasare al transportului public de persoane”, se arată în propunere.
Scopul proiectului este acela ca motocicliștii să poată circula în condiții de mai mare siguranță, traficul să fie astfel decongestionat, iar poluarea diminuată, se arată în expunerea de motive a propunerii.
Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), motocicletele se împart în următoarele categorii:
A1 - motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg ori tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
A2 - motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;
A - motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.
Un proiect similiar,înregistrat la sfârșitul lui 2021 la Senat,prevede ca și autoturismele care efectuează transport alternativ, precum cele de Uber sau Bolt, să poată circula pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun, însă fără a perturba circulația autobuzelor și troleibuzelor.
Atenție! Ca să se aplice, propunerea trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)