Astfel, propunerea prevede ca persoanele care dețin permis pentru categoria A1 și care doresc să obțină permis pentru categoriile A sau A2 (motociclete mari) să fie exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesar doar să promoveze proba practică și să îndeplinească toate condițiile legale
De asemenea, se propune ca persoanele care au permis de conducere pentru categoria B1, obținut la vârsta de 16 sau 17 ani, să fie scutite de proba teoretică atunci când obțin permisul pentru categoria B (autoturisme). Pentru obținerea acestuia, ar putea fi necesar doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condiții legale, la fel ca în cazul persoanelor care dețin permis categoria A1.
Potrivit Codului Rutier, categoria A1 include motociclete cu cilindree de maximum 125 cmc, putere maximă de 11 kW și raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, precum și tricicluri cu motor cu putere maximă de 15 kW.
Categoria B1 reprezintă cvadricicluri (vehicule pe patru roți care nu sunt considerate autoturisme) a căror masă în ordine de mers nu depășește 450 kg (600 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri) și care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă continuă maximă nu depășește 15 kW sau cu motor electric a cărui putere nominală nu depășește 15 kW.
În acest context, reamintim că șoferii pot conduce acum, în anumite condiții, și motociclete. Mai multe informații puteți găsi aici.
În expunerea de motive a proiectului se menționează că „finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităţilor competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor teoretice, dar şi creşterea eficienţei procesului de obţinere a pemisului de conducere fără a compromite siguranţa rutieră”.
Astfel, dacă propunerea legislativă ar intra în vigoare, șoferii care dețin categoriile A1 și B1 ar putea fi scutiți de susținerea probei teoretice dacă doresc să obțină permis pentru categoria A, A2 și B.
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)