Conform CNAS, persoanele neasigurate pot beneficia gratuit de un pachet minimal extins, care include aceleași consultații ca pachetul de bază destinat persoanelor asigurate. Totuși, costul analizelor de laborator și al tratamentelor prescrise de medicul specialist este suportat integral de pacient, cu excepția investigațiilor recomandate în urma consultațiilor de prevenție și testărilor pentru virusurile hepatitice B și C, precum și testării HIV la gravide.
Pe lângă serviciile menționate anterior, cei neasigurați beneficiază, la fel ca și cei asigurați, de servicii medicale pentru afecțiuni oncologice sau suspiciuni de cancer, în baza Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022.
Anumite categorii de persoane pot beneficia de asigurare de sănătate fără a plăti contribuția, printre care:
- copiii cu vârsta de până la 18 ani;
- tinerii între 18 și 26 de ani, dacă se află într-una dintre următoarele situații:
- sunt elevi, inclusiv absolvenți de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la finalizarea studiilor;
- urmează un program de ucenicie sau sunt studenți;
- au absolvit o facultate de medicină, stomatologie sau farmacie, având asigurare pentru cel mult șase luni după finalizarea studiilor;
- sunt studenți-doctoranzi;
- urmează modulul de instruire individuală pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști;
- femeile gravide și lăuzele;
- persoanele cu handicap;
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate;
- beneficiarii legilor speciale;
- pensionarii;
- persoanele aflate în concediu medical, ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului;
- persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj;
- tineri care urmează studii liceale, profesionale sau universitare într-o instituție de învățământ acreditată dintr-o altă țară.
Serviciile spitalicești sunt disponibile pentru persoanele neasigurate în cazul urgențelor medico-chirurgicale care le pun viața în pericol sau în cazul bolilor cu potențial endemo-epidemic. În plus, acestea pot beneficia de servicii pentru confirmarea diagnosticului oncologic, inclusiv prin spitalizare de zi.
Citește și: Ghidul asiguratului: De ce servicii medicale beneficiază persoanele asigurate în 2025
Consultațiile de urgență la domiciliu și transportul sanitar neasistat fac parte, de asemenea, din pachetul minimal destinat persoanelor neasigurate. Acestea pot solicita consultații la domiciliu pentru urgențe minore și transport către unități medicale dacă necesită îngrijiri specializate care nu pot fi acordate la domiciliu. De asemenea, beneficiază de transport la externare și în cazurile speciale în care nu pot folosi mijloace de transport obișnuite, cum ar fi pacienții cu fracturi severe, paralizii, amputații recente sau boli care le afectează grav mobilitatea.
Persoanele neasigurate pot fi înrolate într-un program național de sănătate curativ dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de medicul specialist. Acestea primesc o adeverință medicală cu care se pot înscrie la casa de asigurări de sănătate, dobândind astfel calitatea de asigurat pe durata tratamentului.
Comentarii articol (0)