Guvernul a adoptat un Memorandum propus de Ministerul Finantelor, cuprinzand patru proiecte de scheme de ajutor de stat, care sa confere continuitate in acordarea ajutoarelor de stat dupa data aderarii la Uniunea Europeana.
Prin elaborarea acestor scheme de ajutor de stat se urmareste crearea unui cadru legislativ care sa sustina mediul de afaceri din Romania si sa incurajeze realizarea de investitii, ceea ce, in perspectiva aderarii, va conduce la reducerea discrepantelor atat intre regiunile din Romania, cat si intre Romania si alte state europene.
1. Proiectul de schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala are ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii si crearea de noi locuri de munca. Bugetul total al acestei scheme este echivalentul in lei a 1.125 milioane euro, iar bugetul mediu anual este de 225 milioane de euro. Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2007-2011, cu posibilitatea prelungirii.
Numarul total estimat al agentilor economici care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in temeiul acestei scheme este de 125, numarul mediu anual de beneficiari fiind de 25.
Schema de ajutor se aplica pentru agentii economici care indeplinesc una dintre urmatoarele conditii: realizeaza investitii cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a un milion de euro; creeaza cel putin 50 de noi locuri de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale, intr-o zona in care rata somajului este mai mare decat media nationala calculata pe ultimele 12 luni. Investitiile sau locurile de munca nou create pot fi realizate in toate sectoarele de activitate cu exceptia pescuitului, industriei carbonifere, siderurgiei, transportului, constructiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii initiale a produselor agricole cuprinse in Anexa 1 a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene.
Aceasta schema de ajutor de stat nu se aplica agentilor economici care se afla in una din urmatoarele situatii: sunt considerate "firme in dificultate" in sensul liniilor directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea firmelor aflate in dificultate; sunt firme impotriva carora a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, daca aceasta decizie de recuperare nu a fost deja executata.
In temeiul acestei scheme agentii economici nu pot beneficia de urmatoarele tipuri de ajutor de ajutor de stat:
- Ajutoare in favoarea activitatilor legate de export, si anume ajutoarele legate direct de cantitatile exportate, de stabilirea si operarea unei retele de distributie sau pentru alte cheltuieli de export;
-Ajutor care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor de import;
- Ajutor pentru intreprinderile mici nou create;
- Ajutor pentru operare.
Comisia Europeana va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare cu privire la orice alocare specifica acestei scheme.
2. Proiectul de schema de ajutor de stat privind dezvoltarea regionala prin stimularea investitiilor directe vizeaza agentii aconomici care creeaza unei unitati noi, extind unitatea existenta, diversifica rezultatul unei unitati prin adaugarea unor produse suplimentare noi sau o schimbare fundamentala in procesul global de productie al unei unitati existente.
Bugetul mediu anual al acestei scheme este echivalentul in lei a 180 milioane de euro. Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2007-2011.
Numarul mediu anual estimat al agentilor economici care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in temeiul acestei scheme este 24.
Prevederile acestei scheme de ajutor se aplica agentilor economici care indeplinesc una din urmatoarele conditii:
- realizeaza investitii cu o valaore care depaseste echivalentul in lei a 50 milioane euro in una din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest-Oltenia si 100 milioane de euro in una din regiunile Vest, Centru, nord-vest si Bucuresti-Ilfov;
- investitia initiala creeaza cel putin 100 de noi locuri de munca intr-o zona in care rata somajului este mai amre decat media nationala calculata pe ultimele 12 luni.
Ajutoarele de stat care depasesc echivalentul in lei a 30 de milioane euro acordate in regiunea Bucuresti-Ilfov si 37,5 milioane euro acordate in celelalte regiuni se notifica Comisiei Europene, caz cu caz.
3. Proiectul de schema privind acordarea de ajutoare de minimis prevede acordarea de ajutoare tuturor agentilor economici, din toate domeniile de activitate, cu exceptia:
- sectorului transporturilor rutiere;
- activitatile legate de produse din pescuit si acvacultura;
- activitatile legate de productia primara a produselor agricole;
- ajutoarelor de stat pentru export, care privesc ajutoarele legate de cantitatea exportata, de organizarea retelei de distributie sau privind alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
- ajutoarelor de stat care favorizeaza utilizarea produselor natioanle in detrimentul produselor de import;
- sectorului carbonifer;
- sectorului siderurgic.
Agentii economici care beneficiaza de ajutorul de minimis nu trebuie sa fi primit, pe o perioada de trei ani fiscali, ajutoare de minimis care depasesc plafonul de 200.000 euro.
Ajutoarele de minimis nu sunt supuse procedurii de notificare catre CE. Ministerul Finantelor Publice va furniza, insa, la solicitarea scrisa a Comisiei Europene, in termen de 20 de zile sau la termenul stabilit in solicitare, toate datele pe care CE le considera necesare pentru a aprecia daca au fost respectate conditiile impuse.
Durata schemei e de 5 ani, intre 2007-2011, cu posibilitatea prelungirii.
Numarul estimativ al agentilor economici care vor beneficia de ajutor de minimis este de 1.000, iar numarul total pe durata de aplicare a schemei este de 5.000.
Bugetul total al acestei scheme de ajutor este echivalentul in lei a unui miliard de euro, iar bugetul mediu anual alocat este echivalentul in lei a 200 milioane euro.
4. Proiectul de schema de ajutor privind stimularea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii are ca beneficiari IMM-urile care efectueaza investitii in imobilizari corporale si necorporale, achizitionarea unor servicii de consultanta si a altor servicii si activitati in legatura cu intreprinderile mici si mijlocii.
Prevederile prezentei scheme se aplica tuturor intreprinderilor mici si mijlocii cu exceptia celor care desfasoara activitati in sectorul mineritului, siderurgiei, productiei de fibre sintetice, transporturilor si a constructiilor navale si pescuitului. De asemenea, sunt exceptate si ajutoarele legate de activitatile de export, ajutoarele de stat care favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import.
Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat fiecarui beneficiar nu poate depasi echivalentul in lei a 1 milion euro, iar bugetul mediu alocat este de 250 milioane euro. Numarul estimat al agentilor economici care pot beneficia de aceasta schema de ajutor de stat este de circa 250.
Durata schemei este de 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2007, cu posibilitatea prelungirii.
Schema de ajutor este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, insa CE va fi informata in termen de 20 de zile lucratoare cu privire la intentia de a implementa o astfel de schema, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial a Comunitatilor Europene.
Comentarii articol (0)