Procedura modificată este însoțită de anexe, inclusiv formularele de înscriere la cursuri și la finanțare, însă nu a fost anunțată oficial de către MEDAT. Publicarea inițială în dezbatere publică a fost în septembrie 2024.
Schema de finanțare beneficiază de un buget total în valoare de peste 446 de milioane de euro, împărțit pe doi piloni, astfel:
- pilonul I - activarea potențialului antreprenorial al tinerilor va beneficia de un buget de 238.000.000 euro;
- pilonul II - sprijinul pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă va avea un buget total de 150.435.295 euro.
Cine poate participa la a patra ediție a programului de finanțare
În funcție de condițiile de eligibilitate pe care le îndeplinesc, solicitanții se pot înscrie în cadrul unui singur pilon.
În cadrul pilonului I (activarea potențialului antreprenorial al tinerilor) se pot înscrie persoanele fizice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, indiferent de statutul pe piața muncii, inclusiv persoanele reîntoarse în țară, care vor îndeplini următoarele condiții:
- posedă Cod Numeric Personal;
- au domiciliul în România.
În cadrul pilonului I se estimează un număr de 25.000 de absolvenți ai cursurilor obligatorii, dar gratuite, de antreprenoriat. În urma parcurgerii etapei de finanțare a planurilor de afaceri, 5.250 de întreprinderi vor primi ajutor financiar nerambursabil pentru demararea afacerilor și vor fi create cel puțin 10.500 de noi locuri de muncă.
În cadrul pilonului II (sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă) se pot înscrie persoanele fizice care se regăsesc într-una din următoarele categorii:
- tineri cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică, inclusiv persoanele reîntoarse în țară, indiferent de statutul pe piața muncii;
- persoane în căutarea unui loc de muncă, indiferent de vârstă;
- șomeri, indiferent de vârstă;
- șomeri de lungă durată, indiferent de vârstă;
- persoane inactive, indiferent de vârstă;
- persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii, indiferent de vârstă.
În urma participării la activitățile din cadrul pilonului II, se estimează un număr de 4.600 de absolvenți ai cursurilor obligatorii, dar gratuite, de antreprenoriat. În urma parcurgerii etapei de finanțare a planurilor de afaceri, 2.500 de întreprinderi vor primi ajutor financiar nerambursabil pentru demararea afacerilor și vor fi create cel puțin 5.000 de noi locuri de muncă.
Întreprinderile vor putea accesa un ajutor nerambursabil de până la 50.000 de euro
Finanțarea nerambursabilă acordată în cadrul celei de-a patra ediții a programului de finanțare va fi de până la 250.000 de lei, aproximativ 50.000 de euro, fiind necesară, de asemenea, o cofinanțare proprie de cel puțin 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
Întreprinderile vor fi înființate de către persoanele ale căror formulare de înscriere au fost selectate în vederea finanțării.
Întreprinderile trebuie, de asemenea, să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate:
- să fie înființate de către persoane fizice din grupul-țintă eligibil, absolvente ale cursurilor de antreprenoriat;
- să fie înregistrate în baza Legii societăților nr. 31/1990 sau ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2011;
- să fie microîntreprinderi sau întreprinderi mici sau mijlocii;
- să-și desfășoare activitatea autorizată la sediul social și la punctele de lucru, în regiunea de dezvoltare în care are domiciliul persoana fizică.
Ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile
Ajutorul financiar nerambursabil va putea fi folosit de către beneficiari pentru finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli eligibile:
- echipamente tehnologice;
- echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie;
- cheltuielile pentru înființarea întreprinderii, în valoare eligibilă maximă de 1.000 lei;
- mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale;
- salariile, utilitățile, serviciile de contabilitate și chirii pentru spații de producție, în valoare totală de 80.000 de lei;
- cheltuieli cu digitalizarea activității, precum site de prezentare web, înregistrare domeniu web, servicii de promovare online, software, echipamente IT, telefoane smart și tablete;
- servicii de consultanță pentru pregătirea și implementarea proiectului de investiții, în valoare eligibilă de până la 10.000 de lei;
- două plăcuțe informative obligatorii, în valoare cuprinsă între 10 și 500 de lei;
- cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate;
- mijloace de transport;
- taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă, pentru aplicanții neplătitori de TVA.
Departajarea cererilor de finanțare se va realiza în baza punctajelor obținute
Cererile de finanțare se vor transmite de către solicitanții eligibili prin intermediul platformei minimis.imm.gov.ro și vor fi selectate la finanțare în ordinea inversă a punctajelor obținute la următoarele criterii de evaluare:
1. Valoarea aportului propriu al solicitantului. Cu toate că procedura de implementare solicită o contribuție proprie de 10% din valoarea eligibilă a proiectului, punctajul acordat va fi zero în această situație. Se acordă următoarele puncte în cadrul acestui criteriu de evaluare:
- 10 puncte suplimentare dacă aportul propriu este ≥ 11% din valoarea eligibilă a proiectului;
- 15 puncte suplimentare dacă aportul propriu este ≥ 15% din valoarea eligibilă a proiectului;
- 20 puncte suplimentare dacă aportul propriu este ≥ 20% din valoarea eligibilă a proiectului.
- 10 puncte suplimentare pentru un procent de cel puțin 20% al acestor cheltuieli;
- 15 puncte suplimentare pentru un procent de cel puțin 30% al acestor cheltuieli;
- 20 puncte suplimentare pentru un procent de cel puțin 40% al acestor cheltuieli.
- 10 puncte suplimentare dacă proiectul prezintă investiții în valoare de cel puțin 10.000 lei pentru acest tip de cheltuieli;
- 20 puncte suplimentare dacă proiectul prezintă investiții în valoare de cel puțin 20.000 lei pentru acest tip de cheltuieli.
5. Noile locuri de muncă create. Se acordă un punctaj suplimentar doar în cazul în care beneficiarii vor menține noile locuri de muncă ce vor fi create în urma implementării proiectului de investiții pentru o perioadă minimă de 30 de luni de la data plății ajutorului financiar nerambursabil.
Comentarii articol (1)