Valoarea aportului propriu al solicitanților
Cu toate că procedura de implementare impune un aport propriu de doar 10% din valoarea eligibilă a investiției, asumarea acestui procent nu asigură un punctaj suplimentar.
În cadrul acestui criteriu de selecție, punctajul maxim va fi acordat doar solicitanților care își asumă o cofinanțare de 20% sau mai mare din valoarea eligibilă a proiectului.
Punctajul intermediar de 15 puncte se acordă în cazul unui aport propriu cuprins între 15% și 20% din valoarea eligibilă a proiectului.
Investiția în echipamente tehnologice
Antreprenorii care alocă cel puțin 40% din bugetul disponibil achiziției de utilaje și echipamente tehnologice specifice activității propuse pentru finanțare vor primi 20 de puncte în cadrul celui de-al doilea criteriu de selecție.
Conform procedurii de implementare, cheltuielile cu echipamentele tehnologice trebuie să fie active corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 - Echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), 2.2 - Aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare și 2.3.6 - Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat (din catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe).
În această categorie se încadrează și echipamentele și dotările pentru locuri de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie.
Se vor acorda punctaje inferioare în cazul în care cheltuielile cu echipamentele tehnologice sunt cuprinse între 20% și 40%, astfel:
- 15 puncte, în cazul în care investițiile în echipamente tehnologice reprezintă mai mult de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile totale;
- 10 puncte, în cazul în care investițiile în echipamente tehnologice reprezintă mai mult de 20% din valoarea cheltuielilor eligibile totale.
Componenta de dezvoltare durabilă
Proiectele care conțin o alocare financiară de cel puțin 15.000 de lei pentru investiții în dezvoltare durabilă vor primi punctaj maxim în cadrul acestui criteriu de selecție, respectiv 20 de puncte.
Se acordă, de asemenea, 10 puncte în cazul în care bugetul alocat compoenente de dezvoltare durabilă este cuprinsă între 10.000 de lei și 15.000 de lei.
În cadrul componentei de dezvoltare durabilă sunt incluse următoarele tipuri de investiții:
- sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie;
- sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare;
- stații de încărcare electrice;
- pompe de căldură;
- minieoliene;
- compresoare aer;
- panouri și/sau sisteme fotovoltaice;
- panouri solare;
- stații sortare - reciclare deșeuri.
Debutul în afaceri
Se acordă 20 de puncte persoanelor fizice care nu au avut calitatea de acționar sau asociat în cadrul altor întreprinderi înființate în baza Legii 31/1990, până la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea procedurii de implementare pentru Start-up Nation.
Noile locuri de muncă trebuie păstrate cel puțin 30 de luni
Spre deosebire de edițiile precedente ale programului Start-up Nation, viitoarea sesiune de finanțare va acorda punctaj suplimentar doar în cazul în care noile locuri de muncă vor fi păstrate pentru o perioadă de cel puțin 30 de luni de la data încasării ajutorului financiar nerambursabil. În acest caz, punctajul acordat va fi de 20 de puncte.
Păstrarea locurilor de muncă pentru 24 de luni este obligatorie, dar nu va genera un punctaj suplimentar în cadrul etapei de evaluare a cererilor de finanțare.
Departajarea proiectelor de investiții
Primul criteriu de departajare a cererilor de finanțare va fi punctajul total obținut, în ordinea descrescătoare și în limita bugetului disponibil.
În cazul în care mai multe proiecte vor avea un punctaj egal, departajarea se va realiza, conform grilei de evaluare, în următoarea ordine:
- punctajul obţinut la criteriul aferent valorii aportului propriu;
- punctajul obţinut la criteriul aferent investiției în echipamente tehnologice;
- punctajul obținut la criteriul debutului în afaceri;
- punctajul obținut la criteriul aferent locurilor de muncă;
- valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamente.
La o privire mai atentă asupra criteriilor de departajare, observăm faptul că este foarte probabil ca departajarea reală a cererilor de finanțare să fie făcută în funcție de valoarea exactă a procentului aferent investiției în echipamentele tehnologice.