Pentru a vinde o mașină unui cetățean străin în România, trebuie să urmezi câțiva pași simpli, mare parte dintre ei fiind similari celor pe care trebuie să îi urmezi în cazul unei vânzări făcute către un cetățean român.
O sugestie folositoare celor interesați de vânzarea propriului autoturism către un cetățean străin ar fi aceea de a alege o zi lucrătoare pentru efectuarea actelor, pentru a avea acces la toate autoritățile locale, astfel încât formalitățile necesare finalizării tranzacției să poată fi făcute într-o singură zi.
Primul pas ar fi acela al completării unui contract de vânzare-cumpărare. Modelul unui astfel de document poate fi descărcat de pe site-ul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Odată descărcat, documentul trebuie completat în cinci exemplare.
Atenție! Cei care se gândesc la posibilitatea de a încheia digital un contract de vânzare-cumpărare trebuie să țină cont de faptul că un astfel de act poate fi semnat electronic numai dacă ambele părți au semnătură calificată.
Odată îndeplinită această formalitate, prima deplasare trebuie să fie la Direcția de Taxe și Impozite a localității tale de domiciliu, pentru a scoate mașina de pe rolul fiscal. Aici vei obține un certificat fiscal pentru radierea automobilului.
Următoarea deplasare va fi la poliție, la serviciul de înmatriculări, pentru a radia mașina din circulație. Este important să reții faptul că, pentru acest pas, trebuie să ai cartea de identitate a mașinii în original (CIV).
În cazul în care cartea mașinii nu este disponibilă, pentru că, cel mai probabil, ai predat-o cumpărătorului străin, va trebui să radiezi cartea mașinii de la Registrul Auto Român (RAR). Pentru aceasta, este necesar ca cetățeanul străin să înmatriculeze mașina în țara sa și să prezinte dovada înmatriculării în țara sa de rezidență.
Pentru cazurile în care situația nu mai permite identificarea vehiculului exportat din România, RAR va opera anularea CIV din baza sa de date, anulare care permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența CIV. Reprezentanțele RAR pot efectua această activitate doar la solicitarea deținătorului vehiculului, motivată și justificată prin documente, cu privire la situația de fapt a vehiculului în cauză - în cazul de față, vânzarea către un străin.
Abia după îndeplinirea acestor formalități, radierea cărții de la RAR, putem reveni la următorul pas - și ultimul - acela al deplasării la poliție (mai exact, la direcția de înmatriculări a acestei instituții) cu toate documentele necesare (actele de vânzare-cumpărare, certificatul fiscal de la direcția de taxe și impozite și radierea cărții de la RAR) pentru a finaliza radierea mașinii din circulație.
Comentarii articol (1)