Pai am radiat fiscal masina la Primaria Iasi fara nicio o problema, si fara sa mai solicite traducerea adeverintei de la Zulassungsstelle precum ca am inmatriculat masina aici. Au vrut in schimb si copii dupa noua carte de identitate si noul talon(certificat de inamtriculare). Intra in sarcina autoritatilor germane sa trimita documentele romanesti si placutele in tara, unde masina ar trebui radiata automat. Teoretic nu ar trebui sa ma mai intereseze ce se intampla mai departe.
Totusi am primit si un raspuns scris de la Serviciul de Inmatriculari Iasi, care revela o neintelegere a situatiei de catre functionarii romani. Desi am descris clar situatia, ei o asimileaza cu un export si mi-au scris ca vor documentele si placutele romanesti, pe care evident nu le mai am. Daca citesti hotararea de guvern vei observa ca e dinainte aderarii la UE, si nu au luat in calcul o astfel de situatie, si nici nu au armonizat-o ulterior cu legislatia europeana in privinta mobilitatii persoanelor.
Nu consider aceasta situatie ca fiind un
export pentru ca deplasarea bunului nu sa facut in scopul vanzarii pentru a obtine un profit. Cel putin asta e sensul cuvantului in limba romana, fiind cetatean roman ma astept ca functionarii, respectiv legiutorii sa cunoasca limba romana si sensul exact al cuvintelor.
[ link extern ]