avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Radiere autoturism romanesc inmatriculat in alt stat ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Radiere autoturism romanesc inmatriculat in alt stat membru UE

Sunt rezident in Germania, iar ieri am inmatriculat autoturismul personal aici pentru ca am depasit perioada de sedere de 185 de zile. La serviciul de inmatriculare de aici m-am prezentat cu omologarea TUV (echivalentul RAR-ului de la noi) si documentele romanesti: cartea de identitate a autoturismului, certificatul de inmatriculare si numerele romanesti care au fost retinute de autoritatea germana. In schimb am primit documente si numere germane, iar la solicitarea mea o adeverinta care atesta faptul ca masina a fost inregistrata aici.

Radierea masinii din Romania se produce automat? autoritatile germane vor notifica autoritatile romane? sau trebuie sa merg personal acasa ca sa o radiez? Pe site-ul prefecturii am observat ca vor documentele romanesti si placutele pe care oricum nu le mai am.
Cel mai recent răspuns: sandro , utilizator 12:00, 25 August 2014
Ordinul MAI nr. 1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Art. 2. -
(1) Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligati sa solicite inmatricularea ori inregistrarea, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie si sa solicite radierea lor din evidenta, in cazurile prevazute de lege, potrivit prevederilor prezentului ordin.

Art. 24. -
(1) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate pot solicita radierea din circulatie, daca fac dovada depozitarii acestora intr-un spatiu adecvat, detinut in conditiile legii.
(2) Proprietarii de vehicule inmatriculate sau inregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie in termen de 30 de zile de la data:
a) cand vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unitati specializate, in vederea dezmembrarii;
b) scoaterii definitive din Romania a vehiculului;
c) declararii furtului vehiculului;
d) trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane.
(3) Vehiculul declarat, prin dispozitie a autoritatii administratiei publice locale, fara stapan ori abandonat se radiaza din oficiu in termen de 30 de zile de la primirea dispozitiei respective.
(4) Vehiculul pentru care politia rutiera a dispus radierea din circulatie, potrivit legii, se radiaza de la data comunicarii masurii.
(5) Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de catre autoritatea care a efectuat-o, organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale.

Art. 25. -
(1) Radierea se face pe baza depunerii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare si a placutelor cu numar de inmatriculare ori de inregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele inmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de inmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In concluzie sunt obligat ca in termen de 30 de zile de la scoaterea definitiva din tara (termen care a inceput sa se scurga de ieri) sa radiez masina. Deoarece am predat documentele si placutele romanesti de inmatriculare ma voi prezenta la serviciul de inmatriculari doar cu dovada din Germania, dupa ce in prealabil am facut o vizita la primarie sa radiez masina din evidenta fiscala.

Am sunat si la serviciul de inmatriculari din Iasi intre timp si au zis ceva similar, totusi au fost deranjati de faptul ca am predat documentele si numerele aici. Din punctul lor de vedere ar fi trebuit mai intai sa radiez masina in Romania si apoi sa o inmatriculez in Germania, totusi cetateni ai altori state Grecia, Italia procedau la fel.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pare ca nu trebuie sa radiez nimic la serviciul de inmatriculari, autoritatile din Germania vor trimite in tara actele si placutele masinii, si radierea va fi operata automat de autoritatile din tara. In sarcinea mea cade doar radierea fiscala de la finantele locale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna, am intampinat aceeasi problema:
- am incercat sa fac radierea dar autoritatile romane au cerut acte doveditoare ca am inmatriculat autoturismul in germania.
- am incercat sa inmatriculez autoturismul in germania si actele vor fi inlocuite
- autoritatile romane mi-au spus ca au nevoie de actele originale pentru radiere

Cum ai rezolvat problema te rog spune-mi.
Adica ce ai facut tu practic, pentru ca eu ma vad la mijloc, ca in majoritatea cazurilor cand am de a face cu autoritatile romane.

Poti sa ma contactezi si pe privat: dytdiana(at)yahoo.com
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai am radiat fiscal masina la Primaria Iasi fara nicio o problema, si fara sa mai solicite traducerea adeverintei de la Zulassungsstelle precum ca am inmatriculat masina aici. Au vrut in schimb si copii dupa noua carte de identitate si noul talon(certificat de inamtriculare). Intra in sarcina autoritatilor germane sa trimita documentele romanesti si placutele in tara, unde masina ar trebui radiata automat. Teoretic nu ar trebui sa ma mai intereseze ce se intampla mai departe.

Totusi am primit si un raspuns scris de la Serviciul de Inmatriculari Iasi, care revela o neintelegere a situatiei de catre functionarii romani. Desi am descris clar situatia, ei o asimileaza cu un export si mi-au scris ca vor documentele si placutele romanesti, pe care evident nu le mai am. Daca citesti hotararea de guvern vei observa ca e dinainte aderarii la UE, si nu au luat in calcul o astfel de situatie, si nici nu au armonizat-o ulterior cu legislatia europeana in privinta mobilitatii persoanelor.

Nu consider aceasta situatie ca fiind un export pentru ca deplasarea bunului nu sa facut in scopul vanzarii pentru a obtine un profit. Cel putin asta e sensul cuvantului in limba romana, fiind cetatean roman ma astept ca functionarii, respectiv legiutorii sa cunoasca limba romana si sensul exact al cuvintelor.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Aprilie 2014
sandro, utilizator

Alte discuții în legătură

Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Cum radiez un autovehicul vandut avand in vedere ca mi s-au comunicat mai multe procese verbale de contraventie? Vasilica80 Vasilica80 Buna ziua Am avut un autovehicul pe care l-am vândut in 2010 urmând toate procedurile legale: contract de vânzare-cumpărare, radiat de la taxe si ... (vezi toată discuția)
Radierea unui autoturism din circulatie - conditii, documente necesare Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Accesand link-ul de mai jos puteti citi articolul \"Cum se radiaza un autoturism - Ghid practic\", articol scris de redactorul Avocatnet.ro Roxana ... (vezi toată discuția)