OUG 23/2025 modifică anteriorul act normativ care reglementa această măsură, OUG 35/2022, și vizează încurajarea împăduririlor, în contextul în care, după cum se arată în nota de fundamentare a măsurii, din faza sa de proiect, se remarcă o scădere semnificativă a suprafețelor împădurite și o creștere a suprafețelor terenurilor agricole degradate. Documentul menționează că s-a ajuns de la 2.355 ha reîmpădurite în anul 2014 la mai puțin de 200 ha în anul 2020.
Prin urmare, Guvernul a decis majorarea plăților acordate celor ce se implică în mărirea ariilor împădurite, crescând la 640 euro suma acordată pentru fiecare hectar ce va fi împădurit, sumă ce era de 456 de euro.
Această primă va fi plătită proprietarilor respectivelor suprafețe, ca și până acum, pentru fiecare hectar reîmpădurit, vreme de 20 de ani.
Suma va fi achitată beneficiarilor la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se acordă, dar numai în baza unui raport care să confirme existența plantației realizate, întocmit de către Garda Forestieră competentă teritorial.
Oportunitatea măsurii este subliniată în preambulul propunerii inițiale, unde se arată că ”până la sfârșitul anului 2026, România are obligația să realizeze lucrări de împădurire și reîmpădurire pe o suprafață de 27.760 ha, în conformitate cu prevederile Planului național de redresare și reziliență al României”.
Conform sursei citate, țintele asumate se realizează prin împădurirea terenurilor din afara fondului forestier național și a terenurilor agricole, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de mediu, de a optimiza peisajul, de a spori recoltele agricole, de a preveni eroziunea solului și de a proteja diverse infrastructuri.
În perioada 1990-2020, au fost împădurite 387.000 ha la nivel național, după cum se aratî în document, dar suprafața împăduririlor de terenuri agricole degradate a scăzut constant în ultimii ani. Creșterea suprafețelor cu vegetație forestieră este importantă pentru reabilitarea zonelor afectate de eroziune și pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice (prin stocarea carbonului).
Țintele de împădurire, termenele limită și complexitatea procesului, care include analize de sol și măsurători cadastrale, creează, conform notei de fundamentare care a însoțit ordonanța, în faza sa de proiect, o situație de urgență.
Comentarii articol (2)