Intotdeauna prima saptamana de munca va fi prilej de stres. O multime de intrebari referitoare la colegi, la sef, la mediul in care vei lucra si la proiectele in care sa te implici. Toate iti vor sta pe cap cu o zi inainte de a incepe. Pentru a scapa de stresul primei saptamani de munca, va oferim cateva sfaturi.
Fii primul
In prima zi de munca e bine sa ajungi primul. Chiar inaintea sefului. O persoana apropiata mi-a povestit cum ca, la primul ei loc de munca, ajungea tot timpul cu o jumatate de ora inaintea sefului. Si a facut asta mai bine de o luna de zile. Atunci nu intelegeam de ce. Dar dupa ce a fost promovata in mai putin de trei luni, raspunsul a fost evident.
Personalizeaza-ti spatiul
Multi angajatori permit ca spatiul in care vei lucra sa fie personalizat. Daca esti una dintre persoanele care se relaxeaza cand esti inconjurata de lucruri personale, poti profita de ocazie. Fie o planta, fie o rama foto, chiar si o frunza pe care ai adunat-o dimineata din parc. Insa nu va trebui sa uiti de bunul gust. Este bine ca lucrurile pe care le aduci sa nu deranjeze vizual persoanele care se pot afla in aceeasi incapere cu tine.
Da dovada de empatie
Anixietatea ca va trebui sa te intalnesti cu oameni noi, unii dintre ei poate total necompatibili cu gusturile tale, te va face sa iti pui o multime de intrebari. "Cum o sa fie colegul de la biroul alatura? O sa am parte de colegul spion". Si ca sa alungi intrebarile chinuitoare, in prima zi de lucru, da dovada de empatie. Mai bine sa fii apreciat ca persoana, decat sa stai sa ii analizezi pe ceilalti. Insa nu iti ignora colegii. Vei fi usor categorizat ca distant. Si sa nu te gandesti sa pleci in pauza de pranz de unul singur.
Ce ar fi bine sa nu faci
Nu critica. Pe nimeni si despre nimic. Nici macar despre vechiul loc de munca. Nu iti face niciun aliat si nici sa nu incepi sa formezi bine-cunoscutele bisericute. Si ar fi indicat nici sa nu abuzezi de laude. Calea de mijloc este cea mai buna de urmat in prima saptamana de lucru.
Comentarii articol (0)