Un loc de munca inseamna responsabilitate si asumarea greselilor, indiferent de natura lor. Pe de alta parte, e destul de greu sa iti pastrezi calmul si spiritul energic atunci cand ai mult de munca sau cand lucrezi suplimentar. In plus, exista si stresul de a fi un angajat model si de a aduna laudele sefului. Cum sa te imparti intre toate acestea si care e cea mai buna atitudine pe care o poti adopta la birou? Afla in articolul urmator.
- Nu intarzia si nu pleca mai devreme
Primul impuls, dupa ce trece mai mult timp de la angajare, este de a intarzia din cand in cand, mergand pe premisa ca esti destul de vechi acolo si ca ti se poate permite. Adevarat, ti se permite, o data, de doua, de trei ori, poate chiar de 4 ori. Deja cand depasesti o limita, se poate considera ca ai devenit iresponsabil, iar atitudinea conducerii se poate schimba radical. Acelasi lucru e valabil si in cazul plecatului mai devreme, chiar si cu un sfert de ora inainte de terminarea programului. Cu alte cuvinte, e mai bine sa respecti programul de lucru in 99,9% din timp.
- Nu-ti aduce problemele personale la munca. Nici pe cele profesionale nu le duce acasa
Cateodata, poate fi destul de greu sa imbini viata profesionala cu cea personala, mai ales daca ai un job solicitant, care iti da batai de cap. Totusi, nu este recomandat sa amesteci jobul cu problemele de acasa, altfel e posibil sa fii afectat pe ambele planuri, iar rezultatele sa fie nesatisfacatoare. In plus, oboseala, atat fizica, cat si psihica, iti pot dauna ritmului de lucru atat de mult, incat vei ajunge repede in situatie de a renunta la job sau, mai rau, de a fi concediat.
Cu cat e mai solicitant postul, cu atat esti mai predispus la agitatie si la stari de nervozitate. In special, cand esti responsabil cu un proiect, cand esti in faza de finalizare a unui contract sau cand negociezi. Atat colegii, cat si conducerea, iti vor intelege nervii, cel putin la inceput. Insa, daca o criza de nervi poate fi uitata sau iertata, mai multe deja iti creeaza o imagine destul de proasta.
- Nu pune intrebari indiscrete
Mai exact, nu incerca sa afli de la colegi detalii despre viata lor, multi nu vor aprecia invazia in viata privata. Chiar daca tu poti discuta deschis despre aspecte importante ale vietii personale, ei poate nu sunt dispusi sa se destainuie asa usor. Insistand si punand intrebari indiscrete, nu vei face decat sa lasi impresia de bagacios. Din nou, o eticheta care nu te avantajeaza.
- Nu iesi in evidenta prin orice mijloace
Orice angajat isi doreste sa iasa in evidenta si sa devina din ce in ce mai cunoscut in cadrul companiei. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa intreci orice limita. Spre exemplu, a prelua atributii pe care nu stii sa le indeplinesti s-ar putea intoarce impotriva ta. In acelasi timp, chiar daca ai reusit sa-ti rezolvi in timp record responsabilitatile pe ziua respectiva, nu e cazul sa te lauzi cu asta. In loc sa te aprecieze, sefii nu vor vedea cu ochi buni lipsa ta de modestie.
- Nu prelua din atributiile celorlalti
Preluand, voluntar, din sarcinile colegilor de birou, s-ar putea sa te incarci peste masura, sa petreci mai mult timp peste program si sa devii agitat. Sigur, a lucra suplimentar poate crea o impresie buna sefilor si ar putea duce la o promovare. Insa, pe de alta parte, e posibil ca, atat angajatii, cat si conducerea, sa se obisnuiasca cu disponibilitatea ta, astfel ca te vor incarca frecvent cu lucrarile lor.
- Nu considera ca esti singurul care munceste
De multe ori, ti se pare ca esti singurul care aloca timp si nervi la locul de munca. E posibil ca tu sa ai mai multe atributii sau, din contra, mai putine decat altii. Asta nu iti da dreptul sa cataloghezi ceilalti angajatii inainte de a te asigura ca, intr-adevar, ei nu depun la fel de mult efort ca si tine. Chiar in acest caz, decizia nu este a ta, ci a sefilor, asa ca e mai bine nu iti faci singur sange rau si sa "iti vezi de treaba ta".
- Nu discuta pe retelele sociale tot ce se intampla la birou
Mai ales cand e vorba de situatii neplacute. Retelele sociale sunt facute pentru viata personala si atat. Nu vei fi privit prea bine daca faci vizibile tuturor disputele sau situatiile mai putin placute de la birou. E suficient sa-ti spui punctul de vedere, nemultumirile si sa te descarci la locul de munca. Dupa cum spunea o vorba: "rufele murdare se spala in familie".
Multi angajati sunt tentati sa se antreneze intr-o discutie despre ceilalti, cunoscuta sub denumirea de barfa. Totusi, nu este indicat sa discuti problemele altora, cu atat mai putin sa-ti dai cu parerea despre atitudinea, vestimentatia, comportamentul sau viata lor. Pentru a nu risca sa intri in astfel de discutii inutile, incearca sa vorbesti doar despre lucruri generale sau care tin strict de locul de munca. "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face", asa ca parerile personale mai bine le tii pentru tine.
- Nu refuza atributiile repartizate de sef
Da, ai o fisa a postului si vei face doar ce e scris in ea. Sunt, totusi, situatii in care sefii iti vor solicita serviciile si in alte activitati decat cele obisnuite. Un refuz ar putea dauna imaginii tale de angajat competent, indiferent de cat de bine iti indeplinesti atributiile din fisa postului. Mai mult, relatia cu managerul s-ar putea strica iremediabil.
Indiferent de natura problemei, asuma-ti greselile. A arunca vina pe colegi inseamna lipsa de responsabilitate si va fi tratata ca atare de sefi, care nu vor mai avea incredere sa-ti repartizeze sarcini. In plus, vei fi mult mai apreciat daca iti vei recunoaste greselile. Nu uita, o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata.
Voi ce parere aveti? Ne ajutati sa completam aceasta lista?
Comentarii articol (3)