Concret, OUG 26/2025, intrată recent în vigoare, introduce modificări în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II), în Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative (pilonul III), precum și în Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale (pilonul IV).
Printre noutățile principale se numără introducerea conceptului de „fond de pensii cu alocare dinamică”, atât pentru fondurile facultative, cât și pentru cele ocupaționale. Mai exact, în ceea ce privește pensiile facultative, această noutate introduce conceptul de strategie „life-cycle” (alocare dinamică) pentru aceste fonduri, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării, structura portofoliului devine mai conservatoare.
Până acum, legea nu prevedea explicit un astfel de concept; era posibil ca fondurile să ofere diferite profiluri de risc, dar nu sub forma reglementată a „alocării dinamice”.
O altă noutate adusă de OUG 26/2025 vizează posibilitatea ca persoanele fizice să poată încheia contracte de aderare la un fond de pensii facultative sau private, inclusiv prin semnarea acestora de la distanță.
Notă: Actul individual de aderare este un contract scris, încheiat între persoana fizică și administrator și conține acordul persoanei la contractul de societate și la prospectul schemei de pensii facultative, precum și faptul că a primit o copie a acestor documente și a acceptat conținutul acestora.
De asemenea, în ceea ce privește plata pensiilor facultative, actul normativ elimină criteriu care impunea un minim de 90 de contribuții lunare (rămâne valabil că participantul poate accesa această pensie doar după 60 de ani).
Salariații pentru care angajatorul virează contribuții la un fond de pensii facultative nu mai sunt obligați să respecte termenul de notificare de 30 de zile calendaristice înainte de suspendarea sau încetarea contribuțiilor. Practic, aceștia pot decide oricând să modifice, suspende sau înceteze contribuția, cu condiția transmiterii unei notificări către administratorul fondului și angajator, fără a mai fi necesar un preaviz minim.
Atenție! Modificarea prospectului schemei de pensii facultative se face de către administrator, cu avizul prealabil al ASF, fără a mai fi nevoie de acordul majorității participanților la fondul de pensii facultative.
Ceea ce face această OUG este să permită accesul pe piața românească a depozitarilor și administratorilor de fonduri de pensii autorizați în state ce aderă la Codurile de liberalizare ale OCDE, cu condiția să își înființeze o sucursală în România și să fie autorizați de Banca Națională a României, respectiv de ASF, după caz.
De asemenea, actul normativ întărește cerințele ca administratorii să dispună de procese și proceduri mai detaliate de identificare, cuantificare, gestionare și monitorizare a riscurilor. Se prevede și o creștere a transparenței în calculul provizioanelor tehnice, astfel încât să fie clarificate eventualele diferențe față de calculele ASF și să se explice situațiile în care apar aceste discrepanțe.
Ce înseamnă toate acestea pentru participanți? Că se pot deschide oportunități de randamente potențial mai mari, prin acces la o gamă mai largă de investiții (inclusiv pe piețe din state OCDE). În ceea ce privește pensiile facultative, de exemplu, participanții ar putea avea de ales între fonduri cu alocare mai prudentă sau mai dinamică, acest principiu fiind tot parte din recomandările OCDE, pentru ca fiecare participant să-și poată modela expunerea la risc după preferințe.
Proiectul inițial al ordonanței prevedea posibilitatea depășirii limitei actuale de 15% din venitul brut lunar pentru contribuțiile la fondurile de pensii facultative, oferind astfel participanților o mai mare libertate în stabilirea nivelului contribuțiilor.
O modificare similară era propusă și pentru pensiile ocupaționale. Mai exact, se intenționa eliminarea restricției conform căreia o persoană nu poate contribui cu mai mult de o treime din venitul său brut lunar și nici ca totalul contribuțiilor, împreună cu alte rețineri, să depășească jumătate din salariul net lunar. Această schimbare ar fi permis o flexibilitate mai mare în alocarea voluntară a veniturilor către pensia ocupațională, adaptată nevoilor și obiectivelor individuale de economisire pe termen lung.
Aceste propuneri, însă, nu se mai regăsesc în ordonanța publicată.
Comentarii articol (1)