Potrivit HG 234/2025, apărută la jumătatea lunii martie, pentru 2025 se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise în cadrul programului Noua Casă de 500 de milioane de lei.
De fapt, plafonul de garanții de anul acesta este la jumătate față de cel de anul trecut, stabilit prin HG 63/2024.
Totodată, hotărârea recentă aduce și câteva modificări ce vizează procedura de plată a sumelor garantate către finanțator.
Băncile partenere în programul Noua Casă sunt, potrivit FNGCIMM: Alpha Bank, EXIM Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Vista Bank, Libra Internet Bank și Techventures Bank.
Regulile din acest an ale programului Noua Casă
Programul Noua Casă e gândit să-i ajute pe cei interesați de cumpărarea unei locuințe, prin contractarea de credite garantate de stat, ce vin cu un nivel mai mic al dobânzilor.
Regulile programului, stabilite prin HG 717/2009, prevăd o valoare maximă a creditului care poate fi accesat pentru o singură locuință de 66.500 de euro și un avans de 5% - pentru locuințele care au un preț maxim de 70.000 euro.
Apoi, în cazul în care prețul locuinței ajunge până la 140.000 de euro, valoarea maximă a creditului poate ajunge la 119.000 de euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.
Tipurile de locuințe ce pot fi cumpărate în cadrul programului Noua Casă sunt:
- locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat;
- locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
- alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/ sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrate în categoriile anterioare.
Cei care doresc să-și cumpere locuințe prin programul Noua Casă trebuie să le asigure la valoarea de piață existentă la momentul încheierii asigurării, nu la valoarea de piață de la momentul acordării garanției, cum era înainte.
De asemenea, locuințele achiziționate prin programul Noua Casă nu se pot vinde timp de cinci ani de la cumpărare, iar atunci când vine vorba de închiriere, acest lucru se poate face doar cu acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.
Comentarii articol (0)