- Noul regulament al serviciului interior stabilește reguli generale, responsabilități și modul de organizare a serviciului interior în obiectivele sau unitățile militare.
- Comandantul obiectivului militar are obligația să asigure securitatea obiectivului, să protejeze personalul și bunurile, și să implementeze subsisteme de securitate.
- Paza întărită a obiectivului militar se asigură în situații speciale, precum stare de urgență, amenințări potențiale sau când situația operativă o impune.
- Pentru protecția personalului care efectuează serviciul de pază în condiții meteo extreme se aplică măsuri specifice, inclusiv reducerea duratei serviciului.
Unul dintre aspectele reglementate de noul regulament este cel al pazei obiectivelor militare. Potrivit documentului apărut recent, comandantul obiectivului militar este obligat să ia măsurile ce se impun pentru asigurarea securității obiectivului militar, protecția personalului propriu, protecția fizică a informațiilor clasificate, siguranța bunurilor și valorilor pe care le deține cu orice titlu și trebuie să preia conducerea nemijlocită a forțelor destinate pazei și intervenției, în situația în care obiectivul militar este confruntat cu o amenințare sau un atac.
De asemenea, conducerea pazei unui obiectiv militar este asigurată de ofițerul de serviciu ori șeful turei operative. Cel ce stabilește modalitățile de organizare și asigurare a securității, după caz, folosind sisteme tehnice sau subsisteme de securitate și/sau cu personal militar sau civil pregătit pentru utilizarea/ mentenanța acestora este comandantul obiectivului militar.
Apoi, misiunile de pază și responsabilitățile privind îndeplinirea acestora se detaliază, pentru fiecare dintre forțele participante, în planul de pază și intervenție al obiectivului militar. Totodată, comandantul obiectivului militar este obligat să implementeze subsisteme de securitate/ sistem tehnic de securitate, să dispună amenajarea și întreținerea împrejmuirilor, asigurarea iluminatului de securitate, asigurarea grilajelor și încuietorilor sigure la încăperi, securizarea magaziilor și depozitelor conform normelor legale, precum și alte măsuri care să conducă la asigurarea securității obiectivului militar.
În plus, trebuie instalat un post de pază în fața corpului de pază, dacă distanța dintre corpul de pază și cel mai apropiat post de pază nu permite supravegherea acestuia sau în situația în care corpul de pază nu este supravegheat de un sistem de televiziune cu circuit închis, monitorizat de dispecerat ori de punctul de monitorizare sau de către personal din interiorul corpului de pază.
După cum stabilește noul regulament, paza întărită a obiectivului militar trebuie asigurată din inițiativa comandantului ori șefului acestuia sau la ordinul comandantului/ șefului eșalonului superior, prin suplimentarea posturilor de pază existente, în următoarele situații:
- la instituirea stării de urgență sau a stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război;
- când se dețin date sau există indicii despre intenția unor persoane/ grupuri de persoane de a desfășura acțiuni care pot amenința securitatea obiectivului militar;
- când situația operativă din zona de dispunere a obiectivului militar impune măsuri suplimentare;
- pe timpul inspecțiilor, controalelor, alertelor de exercițiu, la ordinul persoanei care verifică serviciul interior cu aprobarea președintelui comisiei de inspecție/ control.
- asigurarea echipării fiecărei persoane cu echipamente individuale de protecție termică/ împotriva intemperiilor;
- reducerea duratei de executare a serviciului în postul de pază cu una-două ore, dacă posturile de pază nu au asigurate foișoare/ gherete încălzite sau izolate termic;
- alte măsuri pe care le consideră necesare pentru protejarea sănătății personalului.
- instalarea unor copertine/ plase de mascare pentru protecție împotriva razelor solare;
- reducerea duratei de executare a serviciului în postul de pază cu una-două ore, când nu sunt asigurate alte mijloace de protecție;
- alte măsuri pe care le consideră necesare, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.
Comentarii articol (0)