Conform ART. 5 din Legea nr. 333/2003 modificata "(Paza se organizeaza si se efectueaza potrivit planului de paza, intocmit de unitatea ale carei bunuri sau valori se pazesc, cu avizul de specialitate al politiei. Acest aviz este obligatoriu pentrufiecare caz de modificare a planului de paza. Pentru unitatile la care paza se asigura cu efective de jandarmi, avizul politiei nu este obligatoriu.Prin planul de paza se stabilesc in principal: caracteristicile obiectivului pazit, in zona respectiva, numarul de posturi si amplasarea acestora, necesarul de personal pentru paza, amenajarile, instalatiile si mijloacele tehnice de paza si de alarmare, consemnul posturilor, legatura si cooperarea cu alte organe cu atributii de paza a obiectivelor, bunurilor, valorilor persoanelor si modul de actiune in diferite situatii. De asemenea, vor fi prevazute si regulile de acces, potrivit dispozitiilor conducatorului unitatii, precum si documentele specifice serviciului de
paza.
In cazul unitatilor in care paza se asigura cu efective ale jandarmeriei, ale societatilor specializate de paza si protectie, ale gardienilor publici sau combinat, intocmirea planului de paza se face de catre conducatorii unitatilor beneficiare impreuna cu comandantii/sefii acestor efective.
(5) Documentele specifice necesare executarii si evidentei serviciului de paza, cu exceptia celui executat cu efective de jandarmi, si modelele acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Mai multe detalii despre planul de paza gasiti www.finmedia.ro/conferences/.../Georgica%20Pelcaru.pdf
Conform art. 23 din Ordinul nr. 47/2008 pentru aprobarea Normelor privind achizitia serviciului de paza si interventie la obiectivele militare prin societati specializate de paza si protectie "Planurile de paza si interventie ale unitatilor militare a caror paza se asigura de societatile specializate de paza si protectie se aproba de comandantii/sefii unitatilor militare fara a fi necesar avizul unitatii de politie competente".
Conform HG 1010/2004 pentru aprobarea normelor lmetodologice de aplicare a Legii nr.333/2003 si Extras din Dispoziţia IGPR 422/2006 NORME METODOLOGICEprivind reglementarea activităţii desfăşurate de structurile de poliţie în domeniul pazei obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor
Paza unităţilor, transporturilor de valori şi protecţia persoanelor
Pentru paza unităţilor la art Art. 39.se prevede:"Unităţile îşi pot asigura paza într-una din formele prevăzută de lege, cu personal înarmat sau neînarmat, în funcţie de care vor întocmi şi înainta planurile de pază la serviciile poliţiei de ordine publică, respectiv la unităţile locale de poliţie.Planurile de pază se întocmesc în două exemplare (trei la unităţile bancare) pentru serviciul neînarmat şi trei exemplare pentru serviciul înarmat, în cazul pazei proprii, iar în situaţia în care paza se execută de către un prestator de servicii, numărul planurilor se suplimentează cu câte un exemplar şi pentru acesta.
Planul de pază se întocmeşte numai pentru unităţile la care se instituie paza umană, având în structură capitolele menţionate în art. 5 alin. (3) din Legea nr. 333/2003.
În adresa de solicitare a avizării planului de pază, beneficiarul va menţiona, în mod expres, existenţa sau inexistenţa unui litigiu de patrimoniu asupra imobilului ori terenului care urmează a fi păzit. Se va solicita anexareadocumentelor care atestă dreptul de proprietate sau după caz, dreptul de folosinţă asupra obiectivului.Pentru obiectivele situate pe raza de competenţă a Poliţiei Transporturi Feroviare, planurile de pază se vor depune spre avizare la Secţiile Regionale de Poliţie Transporturi, care asigura şi controlul respectării cadrului legal de către beneficiari şi prestatori.
Poliţistul responsabil pe linia sistemelor de pază, în termen de maxim 30 zile, verifică în teren dacă prevederile planului de pază sunt adaptate caracteristicilor obiectivului, legalitatea deţinerii imobilului de către beneficiar (eventualele litigii), atestarea şi dotarea personalului de pază, după care, în baza unui referat, propune avizarea planului sau restituirea documentaţiei, în vederea completării cu observaţiile făcute în teren, ţinându-se seama şi de contractul de prestări
servicii încheiat, conform modelului prezentat în Anexa nr. 20, Anexa nr. 21, respectiv Anexa nr. 22.
În situaţia în care nu se poate face dovada dreptului de proprietate sau după caz, a dreptului de folosinţăasupra obiectivului, nu se vor aviza planurile de pază respective, comunicându-se respingerea cererii şi restituindu-se documentaţia, cu excepţia unui exemplar care se păstrează la unitatea de poliţie competentă, în vederea monitorizăriisituaţiei.
În situaţia în care unitatea respectivă desfăşoară activităţi de transport bunuri sau valori, se va întocmi separat planul de pază al transportului, conform art. 26 din Legea nr. 333/2003.
După avizarea planului de pază, un exemplar va rămâne la organul de poliţie, iar celălalt va fi trimis beneficiarului, cu adresă în care se vor menţiona eventualele măsuri pentru eficientizarea sistemului de pază.
În situaţia serviciului înarmat un exemplar al planului se transmite şi unităţii de poliţie competentă teritorial".
Deci, niciodata Planul de paza nu se intocmeste intr-un singur exemplar pe considerentele aratate mai sus.
Succes!