avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... politia spune ca ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

politia spune ca ...

Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, un perete din beton, iar fatada este din tamplarie pvc cu geamuri antiefractie si usa cu trei incuietori. Am fost vizitat de catre politie care spune ca sunt obligat sa-mi montez deasemenea un sistem de alarma autorizat, care sa fie montat de o firma autorizata, si care sa-mi permita monitorizarea de catre o frima de profil.
Din ce am citit eu in legea nr.333 din 2003 nu sunt obligat sa semnez un contract cu o firma de monitorizare si paza, dar politia asta spune. Banuiesc ca sunt legate "prietenii" intre politie si firmele de acest gen si de aceea suntem obligati sa apelam la ele.
As dori sa stiu cine are dreptate si daca o eventuala amenda legat de monitorizare si paza ar putea fi contestata cu castig de cauza?
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 18:24, 3 Noiembrie 2009
Avand in vedere ,deja mediatizatele spargeri de notorietate practicate la banci,
excange-uri,bijuterii,etc ,este legala si normala protejarea vietii cat si a bunurilor detinute in spatii cu destinatii servicii si altele.Nu este general valabil existenta de intelegeri intre autoritati si firme paza ,dar paza buna trece primejdia rea.
Normele in vigoare prevad obligativitatea asigurarii magazinelor indiferent de activitate/servicii ,astfel ca,eventuala contestatie la PV ,de regula nu prea are castig de cauza.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Contestatia se poate face si se poate castiga pentru nelegalitatea incheierii actului ..verificati conditiile de legalitate a incheierii unui astfel de proces-verbal...daca nu gasiti un viciu in acest sens , legal exclusiv de motivarea in drept -mi-e greu sa cred ca veti putea demonstra faptul ca paza si suptavegherea propriilor bunuri este nejustificata.
Succes .
Cred ca nu ati studiat bine legea nr. 333/2003.
Sunteti obligata sa va asigurati bunurile din magazin, mai jos va anexez cateva articole din legea nr. 333/2003 si HGR nr/1010/2004 privind Normele de aplicare a legii nr. 333/2003:
"ART. 1(1) Paza si protectia sunt activitati desfasurate prin forte si mijloace specifice, in scopul asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea.
(2) Paza si protectia se realizeaza prin forte si mijloace militare sau civile, de catre institutiile specializate ale autoritatilor administratiei publice, sau in regim privat, de catre proprietarii sau detinatorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum si de catre societatile specializate de paza si protectie.
ART. 2
(1) Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza
acestora.
(2) Persoanele fizice pot apela pentru protectia personala la serviciile unor societati specializate de paza si protectie, in conditiile prezentei legi.
ART. 3
(1) In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalitati concrete de organizare si de executare a pazei, dupa caz, cu efective de jandarmi, paza cu gardieni publici, paza proprie sau paza prin societati specializate.
(2) Unitatile grupate pe un anumit spatiu pot organiza, cu avizul politiei, paza in comun cu gardieni publici, paza proprie sau prin societatile specializate de paza. Conducatorii acestor unitati stabilesc forma de paza, obligatiile si raspunderile fiecarui beneficiar, inclusiv cele privind intocmirea planului de paza.
(3) La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.
....
ART. 4
Raspunderea pentru luarea masurilor de asigurare a pazei bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu revine conducatorilor unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1).
..."

Conform HGR nr.1010/2004" Echipamentele componente ale sistemelor tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei
Art. 5 - (1) Sistemele tehnice de protectie si de alarmare impotriva efractiei
realizeaza securitatea mecanica si electronica a obiectivului protejat.
(2) Configurarea sistemelor se realizeaza prin asocierea de elemente de protectie
mecanica si echipamente electronice, astfel incat impreuna sa se completeze si sa realizeze gradul de siguranta corespunzator nivelului de risc evaluat.
(3) Securitatea mecanica consta in amenajari realizate cu elemente de protectie care au rolul de a asigura conditii sigure de natura sa nu pericliteze viata sau integritatea persoanelor, respectiv a valorilor.
(4) Securitatea electronica se realizeaza prin instalarea de echipamente care asigura: detectarea patrunderii neautorizate in zonele protejate, controlul accesului, controlul sustragerii de bunuri si supravegherea video.
Art. 6 - Structura subsistemului antiefractie este alcatuita din: centrala de alarma cu tastaturile de operare, telecomenzi, elementele de detectie si echipamentele de avertizare si semnalizare.
Art. 7 - Subsistemul de control acces cuprinde unitatea centrala care gestioneaza
punctele de control, unitatile de comanda, cititoarele, broastele sau yalele electromagnetice de actionare a usilor.
Art. 8 - Subsistemul de televiziune cu circuit inchis are in componenta camerele
video, echipamentele de multiplexare, vizualizare si stocare a imaginilor.
Art. 9 - Protectia mecano-fizica se asigura cel putin in spatiile in care se depoziteaza si se manipuleaza valori.
Art. 10 - Clasele de siguranta a mijloacelor mecano-fizice folosite vor fi stabilite de
laboratorul acreditat si autorizat, cu respectarea prevederilor standardelor romanesti sau europene".
Concluzie: Daca nu va asigurqti prin una din formele de paza prvazute de lege se asigura conform alin 3, astfel:"La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.
.... Succes!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
ContSters74561, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 333/2003 actualizata cu 40/2010 predescughe predescughe La o asociatie de proprietari s-a trimis o informare in sensul ca la sediul asociatiilor de proprietari si in incaperile in care se incaseaza bani trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Semnificatia legii 333 / 2003 republicata GeorgeVandu05 GeorgeVandu05 Conform legii 333 din 2003 republicata , articolul 3 pct. 3 , cate elemente de siguranta a societatii trebuie sa am : toate sau unul din ele ? ART. 3 / PCT. ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa instalez alarma? Lucian77 Lucian77 Buna seara, am deschis de aproape o saptamana o agentie de turism si azi m-au vizitat doi domni de la politie spunndu-mi ca trebuie s-mi instalez ... (vezi toată discuția)