avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 333/2003 actualizata cu 40/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 333/2003 actualizata cu 40/2010

La o asociatie de proprietari s-a trimis o informare in sensul ca la sediul asociatiilor de proprietari si in incaperile in care se incaseaza bani trebuiesc montate sisteme de alarma, iluminat de securitate, grilaje, si un seif montat in perete sau pardoseala.
intrebarea este referitoare la legea 333/2003 art. 3 alin 1 :
(1) In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalitati concrete de organizare si de executare a pazei, dupa caz, cu efective de jandarmi, paza cu gardieni publici, paza proprie sau paza prin societati specializate.)
si alin 3:
(3) La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.

sediul asociatiei si al casieriei se incadreaza in contextul legii?
ce inseamna : In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin ?

vedeti si art 28 alin 1 :
(1) Conducatorii unitatilor care detin bunuri, valori si suporturi de stocare a documentelor, a datelor si informatiilor cu caracter secret de stat sunt obligati sa asigure paza, mijloacele mecano-fizice de protectie si sistemele de alarmare impotriva efractiei in locurile de pastrare, depozitare si manipulare a acestora, precum si in locurile unde se desfasoara activitati care au un asemenea caracter.

rog raspuns urgent
Normal, daca se incaseaza si se depoziteaza sume de bani este o casierie si trebuie sa stabiliti cu politia masurile adecvate de paza conform legii 333/2003 modificata, conform art. 3 alin.3.
Deci, la dvs nu se impune aplicarea art. 3 alin 1 ci alin 3:
"La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.
Daca aveti si casa de bani/casierie, legea prevede o asemenea masura de asigurare cu grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma...
Totodata aveti in atentie si prevederile HGR nr. 1010/2004:
"Art. 39 - (1) Sistemele de alarmare împotriva efracţiei pentru case de schimb valutar, amanet,magazinele de comercializare a armelor şi muniţiilor şi casieriile colectoare trebuie să aibă în componenţă: echipamente antiefracţie, control acces, televiziune cu circuit închis şi protecţie
mecanică.
(2) Echipamentele trebuie să asigure: memorarea evenimentelor în timp real, pe o perioadă de 20 de zile, transmiterea la distanţă, protejarea casei de bani cu senzori de vibraţii şi a spaţiului de amplasare a acesteia cu detectoare cu principii diferite de funcţionare, cel puţin două detectoare, tastatură montată la distanţă şi coduri de utilizare individualizate.
(3) Echipamentele din structura televiziunii cu circuit închis trebuie să fie montate disimulat, să fie protejate mecanic împotriva agresorilor şi să asigure înregistrarea imaginilor din zona clienţilor şi a intrării pe o perioadă de minimum 10 zile.
Art. 40 - (1) Pereţii despărţitori ai casei de schimb/amanet trebuie să aibă rezistenţa mecanică corespunzătoare claselor prevăzute de Standardul european ENV 1627.
(2) Ghişeele de schimb trebuie să fie prevăzute cu geam antiglonţ şi sertar cu preluare indirectă a valorilor şi să asigure protecţia la acţiunea armelor de foc, corespunzătoare Standardului european EN
1522.
(3) Seifurile trebuie să aibă cel puţin clasa minimă de rezistenţă prevăzută de Standardul european SR
EN 1143, iar cele sub 1.000 kg trebuie să fie fixate în zid ori în pardoseală.
Art. 41 - În situaţia în care obiectivele din această gamă nu au pază umană permanentă, sistemul de alarmare împotriva efracţiei se conectează la un dispecerat de monitorizare a alarmelor."
Cine v-a trimis informarea?
Probabil cineva care are interes sa-si faca vreo lucrare video sau de alarmare!

Asociatia de proprietari nu are un asemenea specific la care face referire legea 333/2003 decat daca la administratie (casierie) raman banii stocati acolo, ceea ce mi-e greu sa cred ca exista asa ceva.

Dar, sigur, e bine ca in zona casieriei sa fie o instalatie video care sa monitorizeze miscarea din zona de incasare a intretinerii. Asta pentru siguranta casierului (administratorului).
inspectoratul de politie al mun Drobeta Turnu Severin
la sediul casieriei se incaseaza sume de bani dar nu raman depozitate acolo

si alin 3 nu este legat de alin 1?
Da, dar asociatia de proprietari nu se incadreaza la alin.1, nu se intocmeste un plan de paza si nu se executa paza cu paza umana.
Deci, casieria asociatiei de proprietari se incadreaza la alin 3;
"La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor."
Succes!

Alte discuții în legătură

Semnificatia legii 333 / 2003 republicata GeorgeVandu05 GeorgeVandu05 Conform legii 333 din 2003 republicata , articolul 3 pct. 3 , cate elemente de siguranta a societatii trebuie sa am : toate sau unul din ele ? ART. 3 / PCT. ... (vezi toată discuția)
Politia spune ca ... Qala Qala Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa instalez alarma? Lucian77 Lucian77 Buna seara, am deschis de aproape o saptamana o agentie de turism si azi m-au vizitat doi domni de la politie spunndu-mi ca trebuie s-mi instalez ... (vezi toată discuția)