avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea 333/2003 actualizata cu 40/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea 333/2003 actualizata cu 40/2010

La o asociatie de proprietari s-a trimis o informare in sensul ca la sediul asociatiilor de proprietari si in incaperile in care se incaseaza bani trebuiesc montate sisteme de alarma, iluminat de securitate, grilaje, si un seif montat in perete sau pardoseala.
intrebarea este referitoare la legea 333/2003 art. 3 alin 1 :
(1) In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin, conducatorii unitatilor prevazute la art. 2 alin. (1), cu sprijinul de specialitate al politiei, pentru sistemele civile de paza, sau al jandarmeriei, pentru cele militare, stabilesc modalitati concrete de organizare si de executare a pazei, dupa caz, cu efective de jandarmi, paza cu gardieni publici, paza proprie sau paza prin societati specializate.)
si alin 3:
(3) La unitatile unde nu este posibila realizarea unui sistem de paza organizat, conducatorii acestora sunt obligati sa execute imprejmuiri, grilaje, obloane, incuietori sigure, iluminat de securitate, sisteme de alarma sau alte asemenea mijloace necesare asigurarii pazei si integritatii bunurilor.

sediul asociatiei si al casieriei se incadreaza in contextul legii?
ce inseamna : In functie de importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin ?

vedeti si art 28 alin 1 :
(1) Conducatorii unitatilor care detin bunuri, valori si suporturi de stocare a documentelor, a datelor si informatiilor cu caracter secret de stat sunt obligati sa asigure paza, mijloacele mecano-fizice de protectie si sistemele de alarmare impotriva efractiei in locurile de pastrare, depozitare si manipulare a acestora, precum si in locurile unde se desfasoara activitati care au un asemenea caracter.

rog raspuns urgent
la care unitati se refera art 3 alin 3. nu cumva la cele enumerate la art 2 alin. 1. si daca este asa asociatiile de proprietari se incadreaza la : si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu.
de aici si intrebarea daca asociatia de proprietari este organizatie.

si cine stabileste importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detin prevazut de art 3 alin 1?

Legea nr. 230 din 06/07/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari prevede :
asociaţie de proprietari - formă de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu, iar la art. 35 se prevede :
Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract.
Da, intradevar legea nr 333/2003 la art. art. 2 alin 1 se specifica numai organizatii, nu si asociatii de proprietari "Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiile autonome, companiile si societatile nationale, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite in prezenta lege unitati, sunt obligate sa asigure paza acestora."
Cred ca la acea data cand a aparut legea nr. 333/2003, legiuitorul nu avea cum sa prevada asociatiile de proprietari, deoarece ele sunt infiintate prin legea din 2007, dar in sensul larg al legii se pot include in "alte organizatii", deci "unitati"
Daca nu aplicati prevederile legale este dreptul dvs, sa le interpretati, dar va trebui sa suportati si consecintele legii sau chiar paguba in cazul unui furt.
Importanta, specificul si valoarea bunurilor pe care le detine asociatia de proprietari sunt stabilite de lege pentru casierie (asa cum rezulta din activitatea de administrare) si se stabileste de dvs, conform incasarilor si de reprezentantul politiei.
Succes!
@Radu Alexandru,
Ne-ati imbogatit cu noi cunostinte despre paza si siguranta casieriilor si va multumim.
Dar folosirea sau nu a termenilor de organizatie, asociatie, unitate... nu tin de faptul ca asociatiile de proprietari s-ar fi creat in baza legii 230/2007.
Asociatiile de proprietari s-au infiintat conform Legii locuinţei nr. 114/1996.
Noi in 1997 am infiintat asociatia de proprietari prin desprindere dintr-o asociatie de locatari mai mare.
Apoi au aparut ORDONANŢÃ nr. 85 din 30 august 2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
A urmat HOTÃRÂRE nr. 400 din 2 aprilie 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
Iar in 2007 Legea 230 si HG 1588 cu normele de aplicare.

Acum la subiect. Politia, in functie de amplasarea casieriei asociatiei, de faptul ca raman bani in casierie peste noapte sau nu, de sumele ce se incaseaza zilnic... poate stabile impreuna cu presedintele asociatiei masuri de protectie si paza.
Daca se stabileste ca nu se tin in casierie bani cred ca masurile sunt minime. Daca se stabileste ca in casierie poate ramane o suma de maxim 1000-3000 lei, iar masurile sunt modeste si la indemana oricarei asociatii. Depinde de modul de lucru al fiecarei asociatii.
La asemnea sume mici (sau chiar fara bani in casierie peste noapte) se poate impune o usa normala (metalica) din comert si gratii la geamuri.
Discutati cu cei de la politie si va vor indruma ce anume aveti de facut.
Ultima modificare: Miercuri, 18 August 2010
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnificatia legii 333 / 2003 republicata GeorgeVandu05 GeorgeVandu05 Conform legii 333 din 2003 republicata , articolul 3 pct. 3 , cate elemente de siguranta a societatii trebuie sa am : toate sau unul din ele ? ART. 3 / PCT. ... (vezi toată discuția)
Politia spune ca ... Qala Qala Am un magazin cu produse de profil I.T. de dimensiune relativ reduse, deci nu pot spune ca am marfa de foarte mare valoare. Am doi pereti comuni cu vecinii, ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa instalez alarma? Lucian77 Lucian77 Buna seara, am deschis de aproape o saptamana o agentie de turism si azi m-au vizitat doi domni de la politie spunndu-mi ca trebuie s-mi instalez ... (vezi toată discuția)