O serie de modificări recente aduse legislației audiovizualului în acest an reflectă un efort de adaptare la contextul internațional, în special în ceea ce privește implementarea sancțiunilor aplicabile în acest domeniu. Primul dintre actele normative emise în acest sens este Decizia 185/2025 a CNA, intrată în vigoare la 1 aprilie, care, deși modifică și completează decizii anterioare ale acestui organism, are implicații directe asupra aplicării Legii audiovizualului 504/2002.
Unul dintre aspectele introduse prin această măsură este definirea conceptului de ”restricții privind audiovizualul”, care sunt explicit definite ca fiind restricțiile instituite prin intermediul unor sancțiuni internaționale care vizează domeniul audiovizual.
Aceste restricții se referă la conținutul audiovizual al serviciilor asupra cărora CNA are competență și care sunt difuzate prin orice tip de rețele de comunicații electronice, iar modificarea asigură un cadru legal pentru aplicarea sancțiunilor internaționale în sectorul media audiovizual.
Decizia menționată impune noi obligații atât radiodifuzorilor, cât și distribuitorilor de servicii de programe. În procesul de acordare, modificare, prelungire a valabilității și cedare a licențelor audiovizuale, autoritatea de reglementare, CNA, va trebui să țină cont de restricțiile privind audiovizualul. Aceasta înseamnă că entitățile care solicită sau dețin licențe în domeniul audiovizual trebuie să se asigure că activitățile lor sunt conforme cu regimul sancționator internațional.
Mai mult, atât radiodifuzorii, cât și distribuitorii au obligația de a colabora cu CNA în vederea aplicării acestor restricții. Astfel, la solicitarea motivată a Consiliului, în calitate de autoritate competentă, persoanele sau entitățile desemnate au obligația de a pune la dispoziție, de îndată, orice date și informații suplimentare, relevante, iar obligația de confidențialitate nu poate fi invocată în acest context, prevedere ce ajuta CNA să poată investiga și monitoriza respectarea sancțiunilor internaționale.
În mod specific, distribuitorii de servicii de programe trebuie să se asigure că nu retransmit niciun serviciu de programe care face obiectul unor sancțiuni internaționale și al cărui conținut poate fi difuzat pe teritoriul României.
În cazul în care un serviciu de programe difuzat pe teritoriul României este vizat de o sancțiune internațională, distribuitorii sunt obligați să suspende sau să înceteze retransmisia acestuia, în baza unei decizii motivate a CNA. În situația în care aceștia refuză să se conformeze, CNA va sesiza Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a asigura aplicarea eficientă a sancțiunilor.
Nerespectarea acestor noi prevederi atrage sancțiuni specifice. Încălcarea obligațiilor referitoare la restricțiile privind audiovizualul și la furnizarea de informații către CNA sunt sancționate cu amendă cuprinsă între 10.000 și 100.000 lei. Similar, nerespectarea obligațiilor specifice ale distribuitorilor de servicii de programe privind retransmisia este de asemenea sancționată cu aceleași amenzi.
De asemenea, Legea 27/2025 (aplicabilă din 28 martie), aduce și ea modificări și completări Legii audiovizualului, introducând conceptul de comunicări audiovizuale cu caracter educativ, în special cele privind consecințele dăunătoare ale consumului și traficului de droguri și ale traficului de persoane, precum și importanța prevenirii și combaterii acestor fenomene.
Legea aduce schimbări și în ceea ce privește difuzarea anunțurilor de interes public, interzicând recomandările privind difuzarea spoturilor informative radio -TV și, totodată, impune obligativitatea transmiterii informațiilor și comunicatelor oficiale referitoare la consecințele consumului și traficului de droguri, precum și ale traficului de persoane.
Un capitol nou al legii este dedicat comunicărilor audiovizuale cu caracter educativ, privind efectele negative ale consumului și traficului de droguri și ale traficului de persoane. Unul dintre articolele acestuia stabilește condițiile pe care aceste comunicări trebuie să le respecte, inclusiv informarea cetățenilor despre consecințe, despre existența centrelor de dezintoxicare și metodele de recrutare a victimelor traficului. Conținutul acestor comunicări va fi stabilit de CNA, în consultare cu organismele naționale implicate în prevenirea și combaterea consumului de droguri.
În plus, legea stabilește și modalitatea de selectare a posturilor de radio și televiziune pentru campaniile de informare publică, criteriu principal fiind audiența în rândul publicului țintă (10-50 de ani) și istoricul programelor informative, culturale și educative.
Consiliul va trimite materialele de informare cu 30 de zile înainte de începerea campaniei, care se va desfășura lunar. În zonele cu populație minoritară de peste 10%, mesajele vor fi difuzate și în limbile respectivelor minorități. Cheltuielile pentru difuzarea acestor mesaje vor fi negociate de Consiliu cu radiodifuzorii și vor fi acoperite din fondul de rezervă al Guvernului.
Comentarii articol (0)