- Proiectul de lege permite tinerilor între 16-18 ani să înființeze firme de exercițiu, oferindu-le o experiență antreprenorială practică.
- Firmele de exercițiu vor fi scutite de impozitul pe profit/micro până la atingerea pragului de 100.000 lei în active sau venituri totale.
- Înființarea necesită acordul părinților, limitarea la un singur SRL-FE per persoană și restricționarea activității la maximum trei grupe CAEN, excluzând unele domenii sensibile.
Inițiativa legislativă definește cadrul legal specific pentru firmele de exercițiu, inclusiv condițiile de înființare, limitele financiare (ale activelor totale sau cifrei de afaceri anuale), restricțiile privind domeniile de activitate și necesitatea acordului părinților. De asemenea, se specifică faptul că aceste firme vor fi scutite temporar de impozitul pe profit/micro și se detaliază modalitățile de încetare a activității sau de transformare în societăți cu răspundere limitată standard după împlinirea vârstei de 18 ani.
Propunerea vizează crearea unui nou tip de societate cu răspundere limitată, denumită firmă de exercițiu sau SRL-FE. Categoria de vârstă aleasă este considerată potrivită de către inițiatori deoarece coincide cu perioada în care liceenii studiază educația antreprenorială și antreprenoriatul și se presupune că au maturitatea necesară pentru a înțelege implicațiile deciziilor lor. În plus, de la vârsta de 16 ani un tânăr poate încheia individual un contract de muncă și poate obține permisul de conducere pentru anumite vehicule.
Pentru a putea înființa o firmă de exercițiu, persoana fizică interesată trebuie să aibă minimum 16 ani, împliniți până la data înregistrării societății în registrul comerțului, și maximum 18 ani. De asemenea, tânărul trebuie să fie la prima înființare a unei societăți cu răspundere limitată, conform legii, sau să fie asociat unic într-o singură astfel de firmă de exercițiu.
În plus, va fi necesar acordul scris al părinților sau tutorelui pentru deținerea de părți sociale și pentru numirea ca administrator. O persoană poate înființa sau deține părți sociale într-o singură firmă de exercițiu, iar în cazul asocierii, fiecare asociat trebuie să îndeplinească aceste condiții.
Firma de exercițiu trebuie să fie constituită ca o societate cu răspundere limitată, funcționând pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în conformitate cu legislația în vigoare privind societățile comerciale. Aceasta poate avea un singur asociat sau maximum trei, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care să îndeplinească criteriile stabilite. Administrarea firmei revine asociatului unic sau, în mod obligatoriu, tuturor asociaților, care trebuie să dețină și calitatea de administratori. În cazul pluralității de asociați, actul constitutiv trebuie să stipuleze expres calitatea de administrator a tuturor, sub sancțiunea nulității.
Obiectul de activitate al acestui tip de companie va fi restrâns la cel mult trei grupe de activități prevăzute în CAEN. În plus, astfel de firme nu vor putea viza activități din domeniul financiar, al asigurărilor, imobiliar, al jocurilor de noroc, producției și comercializării de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool și substanțe controlate.
De asemenea, propunerea specifică faptul că o astfel de firmă va putea deține active totale sau va putea realiza o cifră de afaceri anuală netă de maximum 100.000 de lei, conform documentelor contabile.
Dacă această propunere va fi adoptată, firmele de acest tip vor fi exceptate de la plata impozitului pe profit sau a impozitului pe venitul microîntreprinderilor până când veniturile totale sau activele totale vor atinge 100.000 de lei. La depășirea acestui prag, se va aplica sistemul de impozitare prevăzut de Codul fiscal. De asemenea, SRL-FE vor avea opțiunea de a ține contabilitatea în partidă simplă, conform reglementărilor fiscale aplicabile persoanelor fizice.
La împlinirea vârstei de 18 ani de către asociatul unic al unui SRL-FE, acesta se va transforma în SRL, prin exprimarea voinței asociatului, sau se va radia. În cazul unei firme cu mai mulți asociați, administratorul nu va putea fi o persoană majoră, iar dacă un administrator împlinește 18 ani, mandatul său încetează automat. Când toți asociații ating vârsta de 18 ani, firma devine SRL în urma exprimării voinței asociaților și funcționează conform legii (având, însă, și posibilitatea de a fi radiată legal).
Atenție! Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie votată de Parlament, promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)