Exigibilitatea
Așa cum scrie în Codul fiscal, exigibilitatea taxei este data la care ANAF devine îndreptățită să solicite plata taxei (de către contribuabilii care au această obligație), chiar dacă plata acesteia poate fi amânată. Iar exigibilitatea plății taxei este data la care contribuabilii sunt obligați să achite taxa la ANAF (termenul depunerii deconturilor).
„Ceea ce este important este că trebuie să completăm operațiunile cu exigibilitate în perioada pentru care se completează decontul de TVA. (...) Noi am fost învățați, de foarte multe ori, că jurnalele se fac pe baza facturilor și că data facturii este data importantă. Nu. Din păcate, nu data facturii este cea importantă. Poate aceasta se întâmpla și din cauza faptului că, din păcate, mai obișnuiam ca emiterea facturii să o facem azi cu o dată de acum două luni - nu este corect, nu a fost niciodată corect să facem chestia aceasta. Data emiterii facturii trebuie să fie întotdeauna data la care o scriu efectiv - dacă astăzi scriu factura, atunci astăzi este data emiterii. Dacă acea factură se poate poate referi la o operațiune cu exigibilitatea într-o altă perioadă, e ok, nu e nicio problemă. Și trebuie să înțelegem acea exigibilitate în ce lună mă duce să completez decontul de TVA. Practic, poate ar fi fost frumos să ne obișnuim ca în jurnalele de vânzări și de cumpărări să avem la vânzări data de exigibilitate și la cumpărări data exercitării dreptului de deducere (adică pe lângă data emiterii facturii).
Și atunci am fi înțeles că în decontul de TVA noi trebuie să ducem facturile sau operațiunile cu exigibilitate în luna martie 2025, de exemplu, nu neapărat facturile emise în luna martie 2025. Ca urmare, decontul aferent lunii martie 2025 trebuie să cuprindă livrările cu exigibilitate în luna martie 2025, dar și achizițiile pentru care dreptul de deducere se naște (se poate exercita în martie 2025) sau s-a născut într-o perioadă anterioară. Vă atrag atenția asupra unui aspect pe care eu îl spun întotdeauna: colectarea este o obligație. Și, atunci, dacă am obligația de a colecta în martie 2025, trebuie să o fac în martie 2025 (orice amânare a acestei obligații vine cu dobânzi și penalități). Dreptul de deducere, însă, îl pot amâna, pentru că este dreptul meu. Important este să nu-l exercit mai devreme, dar îl pot exercita mai târziu, iar legea ne lasă să-l exercităm pe perioada termenului de prescripție de cinci ani (să știți că nu în toate statele este așa)”, a explicat specialista.
Faptul generator
Mai departe, faptul generator este definit în Codul fiscal ca faptul prin care sunt realizate condițiile legale necesare pentru exigibilitatea taxei. Și în acest caz, Delia Cataramă a venit cu lămuriri importante:
„Noi trebuie să fixăm data la care are loc operațiunea, livrare însemnând transferul dreptului de a dispune de bun ca un proprietar. Deci, nu vorbim de transportul bunului, ci vorbim efectiv de momentul în care A îi spune lui B că bunul e al lui (sau, din perspectiva serviciilor, este momentul în care A îi spune lui B că a terminat de prestat serviciul). Acesta este momentul pe care noi, în TVA, îl numim fapt generator. Problema e că stabilirea acestui fapt generator se face în funcție de niște articole din Codul fiscal. (...) Vă dau un exemplu simplu: să luăm o prestare de serviciu, chiar serviciul în sine de transport. Dacă un camion pleacă pe 28 martie și ajunge pe 2 aprilie, acesta este un serviciu de transport și evident că el se produce în fiecare zi între 28 martie și 2 aprilie. Dar noi, din perspectiva TVA-ului, trebuie să identificăm o singură dată - data faptului generator. Cum? Mă uit în lege: sunt acolo niște articole din Codul fiscal (pe la 280-281) care stabilesc acest lucru.
Și o să văd acolo că, pentru această operațiune, faptul generator este 2 aprilie, pentru că am o regulă care spune că, pentru prestări servicii, faptul generator este în ziua în care s-a finalizat prestarea serviciului. Și sunt și alte reguli pentru alte tipuri de servicii. Deci, esențial este să identificăm data operațiunii, în funcție de regulile din lege. Acest lucru este absolut esențial, este primul lucru de identificat. Apoi, după ce am identificat data operațiunii, trebuie să emitem și o factură, pentru că avem obligația legală să emitem factura pentru orice operațiune din sfera TVA-ului. Și întrebarea este dacă avem un termen până la care trebuie să emitem această factură? Da, există un termen legal: termenul este data de 15 a lunii următoare celei în care apare faptul generator. Și vă atrag atenția că s-a înțeles destul de greșit faptul că termenul de emitere a facturii înseamnă că mutăm și TVA-ul cu factura. Nu este adevărat. Acela este doar termenul de emitere a facturii. Atât timp cât am emis factura pentru operațiunea din 28 martie până în data de 15 aprilie, se consideră că am emis factura în termenul legal. Însă data exigibilității rămâne egală cu data faptului generator. Eu pot să mut data exigibilității la data facturii numai dacă factura este înainte de faptul generator, dar niciodată atunci când factura este după faptul generator.
De aceea este foarte important să identificăm această dată, respectiv data faptului generator. De aceea și în Codul fiscal, la articolul 319, unde avem prezentate toate elementele obligatorii din factură, avem prevederea că factura trebuie să conțină data la care bunurile au fost livrate, respectiv data la care au fost prestate serviciile. Eu aici aș fi zis că ar fi fost mult mai bine pentru Legiuitor (sau pentru noi) să spună că vorbim despre data faptului generator. Deci, nu neapărat livrate în fapt sau prestate în fapt, ci livrate din perspectiva TVA-ului. Ce înseamnă data faptului generator? Atenție, numai când această dată este anterioară datei emiterii facturii. Pentru că dacă eu, când am emis factura, nu am livrat efectiv, eu nici n-am de unde să știu când este această livrare.”
Exemple utile
Pentru a ușura înțelegerea conceptelor de fapt generator și exigibilitate, în pregătirea pentru operaționalizarea deplină a e-TVA, specialista a prezentat, în cadrul evenimentului amintit, patru exemple teoretice (văzute atât din perspectiva celui care face livrarea, cât și a celui care face achiziția):
1. Livrare: La 28 martie 2025, A SRL vinde un bun către B SRL (fapt generator), după ce factura a fost emisă (înainte de a face operațiunea) pe 21 februarie 2025 (astfel că termenul de încărcare în e-Factura este 26 februarie 2025). Asta înseamnă că data exigibilității este 21 februarie 2025 și că factura trebuie inclusă (de către A) în decontul lunii februarie 2025. Data livrării nu trebuie să apară pe factură (data livrării se pune, obligatoriu conform legislației de TVA, pe factură numai când emiterea sa este după livrare).
Achiziție: Pentru B SRL, faptul generator este tot la 28 martie 2025. Iar dreptul de deducere apare la data exigibilității - 21 februarie 2025. Factura trebuie inclusă (de către B) în decontul lunii februarie 2025.
2. Livrare: La 28 martie 2025, A SRL vinde un bun către B SRL (fapt generator), iar factura este emisă în aceeași zi (astfel că termenul de încărcare în e-Factura este 2 aprilie 2025). Asta înseamnă că data exigibilității este 28 martie 2025 și că factura trebuie inclusă (de către A) în decontul lunii martie 2025. Data livrării nu trebuie să apară pe factură.
Achiziție: Pentru B SRL, faptul generator este tot la 28 martie 2025. Iar dreptul de deducere apare la data exigibilității - 28 martie 2025. Factura trebuie inclusă (de către B) în decontul lunii martie 2025.
3. Livrare: La 28 martie 2025, A SRL vinde un bun către B SRL (fapt generator), dar factura este emisă (după ce s-a făcut operațiunea) pe 2 aprilie 2025 (astfel că termenul de încărcare în e-Factura este 7 aprilie 2025). Asta înseamnă că data exigibilității este 28 martie 2025 și că factura trebuie inclusă (de către A) în decontul lunii martie 2025. Data livrării trebuie să apară pe factură.
Achiziție: Pentru B SRL, faptul generator este tot la 28 martie 2025. Iar dreptul de deducere apare după data exigibilității (28 martie 2025) - adică pe 2 aprilie 2025 (data emiterii facturii). Factura trebuie inclusă (de către B) în decontul lunii aprilie 2025.
4. Livrare: La 28 martie 2025, A SRL vinde un bun către B SRL (fapt generator), dar factura este emisă (după ce s-a făcut operațiunea) pe 27 aprilie 2025 (astfel că termenul de încărcare în e-Factura era 21 aprilie 2025 - termenul maxim este de cinci zile calendaristice de la data emiterii sau de la termenul maxim pentru emiterea facturii). Practic, contribuabilul riscă amendarea în acest caz. Asta înseamnă că data exigibilității este 28 martie 2025 și că factura trebuia inclusă, teoretic (de către A), în decontul lunii martie 2025. Doar că, din moment ce termenul decontului pe martie a trecut, aceasta este inclusă la regularizări în decontul lunii aprilie. Data livrării trebuie să apară pe factură.
Achiziție: Pentru B SRL, faptul generator este tot la 28 martie 2025. Iar dreptul de deducere apare după data exigibilității (28 martie 2025) - adică pe 27 aprilie 2025 (data emiterii facturii). Factura trebuie inclusă (de către B) în decontul lunii aprilie 2025.
„După cum vedeți în spețele noastre, avem livrarea permanent pe 28 martie, dar, în funcție de data emiterii facturii, data exigibilității se mută cu factura doar atât timp cât factura este anterioară faptului generator. În momentul în care factura s-a emis după faptul generator, exigibilitatea s-a blocat la 28 martie. În schimb, data exercitării dreptului de deducere circulă cu factura și trebuie să avem grijă la acest lucru. Practic, ceea ce trebuie să reținem este că data exigibilității ne dă data decontului în care trebuie declarată factura de către vânzător, iar data exercitării dreptului de deducere ne dă decontul în care trebuie declarată factura de către cumpărător. (...)
Ce se întâmplă dacă vânzătorul nu declară TVA-ul colectat în decontul corect, ci într-un decont ulterior? Dobânzi și penalități. Ce se întâmplă dacă cumpărătorul nu declară TVA-ul dedus în decontul corect, ci într-un decont ulterior? Nu se întâmplă nimic. Adică nimic din perspectiva punitivă a ANAF, dar se întâmplă că nu-mi exercit dreptul atunci când ar trebui și e posibil să plătesc mai mult TVA, decât era cazul, la bugetul de stat. Toate aceste reguli sunt aplicabile sistemului normal de TVA, nu sistemului de TVA la încasare. Acolo exigibilitatea și data dreptului de deducere sunt în funcție de încasarea plății - acolo e mai simplu din perspectiva stabilirii datelor, dar e un pic mai complicat de comunicat în e-TVA. Și, de asemenea, vă atrag atenția că și pentru livrările și achizițiile intracomunitare de bunuri avem reguli distincte”, a mai precizat specialista de la Viboal FindEx.
Important! Obligativitatea transmiterii răspunsului la notificările de conformare venite o dată cu deconturile precompletate de TVA se aplică abia de la 1 iulie 2025, pentru majoritatea contribuabililor. Până la 30 iunie 2025, răspunsurile sunt opționale, astfel că absența acestora nu generează riscuri fiscale (amenzi și nu numai). Informații mai multe despre sistemul e-TVA pot fi găsite în secțiunea noastră specială de aici.
Comentarii articol (0)