Ordonanta de urgenta nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa stabileste modalitatea in care se dobandeste calitatea de practician in insolventa. Ordonanta de urgenta a fost adoptata in data de 8 noiembrie 2006 si a intrat in vigoare la 22 noiembrie 2006.
Articolul 25 al ordonantei stabileste ca poate dobandi calitatea de practician in insolventa persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
- detine diploma de studii de invatamant superior de lunga durata in drept, stiinte economice sau inginerie si are o experienta in domeniul juridic sau economic de cel putin 3 ani de la data obtinerii diplomei de studii superioare de lunga durata;
- nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta ordonanta de urgenta;
- a promovat examenul de admitere in profesia de practician in insolventa, in conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si de Regulament.
Persoanele juridice stabilite intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European unde exercita in mod legal activitatea de practician in insolventa se pot inscrie in Tabloul UNPIR, in vederea exercitarii profesiei in Romania in conditiile prezentei ordonante de urgenta, fiind recunoscuta in mod automat calitatea de practician in insolventa dobandita in statul de origine.
Persoanele fizice sau juridice practicieni in insolventa, avand cetatenia, respectiv nationalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a unui stat apartinand Spatiului Economic European, pot exercita profesia de practician in insolventa si in mod temporar sau ocazional. In aceasta situatie, practicianul in insolventa este exceptat de la procedura de inscriere in UNPIR.
Este nedemna de a fi practician in insolventa:
- persoana condamnata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, inclusiv orice infractiune de coruptie, precum si pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care determina incapacitatea legala de a dobandi sau detine calitatea de fondator, administrator, membru in consiliul de supraveghere, membru al directoratului ori director al unei societati comerciale si de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, precum si de Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca infractiunea sa fie prevazuta si de Legea nr. 85/2006;
- persoana careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interdictiei de a exercita profesia de practician in insolventa ori dreptul de a gestiona sau administra o persoana juridica, prin hotarare judecatoreasca irevocabila.
Existenta nedemnitatii impiedica accesul persoanei in cauza in profesie. Survenirea nedemnitatii determina incetarea calitatii de practician in insolventa.
Exercitarea profesiei de practician in insolventa este incompatibila cu:
- activitatea salarizata in cadrul altor profesii, cu exceptia celor a caror compatibilitate este mentionata in paragraful de mai jor, referitor la compatibilitati.
- ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei sau bunele moravuri;
- lipsa sau limitarea capacitatii de exercitiu, in cazul persoanei fizice;
- depasirea limitelor obiectului de activitate, in cazul persoanelor juridice.
Exercitarea profesiei de practician in insolventa este compatibila cu:
- activitati si functii didactice in invatamantul superior juridic sau economic;
- calitatea de avocat, consilier juridic, expert contabil, contabil autorizat, evaluator, auditor financiar, arbitru, mediator, conciliator, expert financiar.
Profesia de practician in insolventa nu poate fi exercitata la tribunale, tribunalele specializate si curtile de apel, precum si la parchetele de pe langa aceste instante la care sotul practicianului in insolventa sau ruda ori afinul sau pana la gradul al III-lea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror. Interdictia se aplica si practicianului in insolventa care se foloseste de forma de organizare profesionala ori de raporturile de conlucrare profesionala stabilite de prezenta ordonanta de urgenta in scopul eludarii acestor interdictii.
Un practician in insolventa nu poate avea simultan ori succesiv, intr-o perioada de 2 ani, pentru aceeasi persoana, si calitatea de avocat, consilier juridic, auditor financiar, expert contabil, contabil autorizat, auditor financiar, evaluator, arbitru, mediator, conciliator, expert judiciar. Interdictia se extinde si la asociatii, colaboratorii si salariatii societatii civile profesionale de practicieni in insolventa.
Nu poate fi numita in calitate de practician in insolventa la o persoana juridica persoana care a detinut calitatea de administrator, asociat, actionar, director sau membru in consiliul de administratie ori alte functii sau pozitii similare la acea persoana juridica.
Practicianul in insolventa nu poate fi concomitent administrator judiciar sau lichidator al unui debitor si al creditorului acestuia.
Admiterea in profesie se face pe baza unui examen organizat de UNPIR, conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta si ale Regulamentului. Pot fi primite in profesie, la cerere, cu scutire de examen, persoanele care au exercitat functia de judecator-sindic cel putin 5 ani consecutivi si care solicita inscrierea in Tabloul UNPIR in termen de cel mult un an de la eliberarea din functia de magistrat, cu conditia ca aceasta sa nu ii fie imputabila.