Practicianul în insolvenţă este o persoană care conduce procedurile de insolvenţă, procedurile de lichidare voluntară sau amiabilă, precum şi procedurile de prevenire a insolvenţei prevăzute de lege, inclusiv măsurile de supraveghere financiară ori de administrare specială.
Condiţiile de admitere în profesia de practician în insolvenţă, precum şi modul de exercitare a acesteia sunt reglementate de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activității practicienilor în insolvență şi de Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă, adoptat de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) în 29 septembrie 2007.
În primul rând, pentru a putea dobândi calitatea de practician în insolvență, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- deține diplomă de studii de învățământ superior de lungă durată în drept ori științe economice și are o experiență în domeniul juridic sau economic de cel puțin trei ani;
- a promovat examenul de admitere în profesia de practician în insolvență;
- nu se găsește în vreunul dintre cazurile de nedemnitate enumerate mai jos.
Conform OUG nr. 86/2006, este nedemnă de a fi practician în insolvență persoana condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, inclusiv orice infracțiune de corupție, precum și pentru săvârşirea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței şi de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale.
Compatibilităţi şi incompatibilităţi
Exercitarea profesiei de practician în insolvență este compatibilă cu:
- activități și funcții didactice în învățământul superior juridic sau economic;
- calitatea de avocat, expert contabil, evaluator, auditor financiar, arbitru, mediator ori expert tehnic judiciar.
Profesia de practician în insolvență este incompatibilă cu:
- activitatea salarizată în cadrul altor profesii, cu excepția celor menţionate mai sus;
- ocupațiile care lezează demnitatea și independența profesiei sau bunele moravuri;
- lipsa sau limitarea capacității de exercițiu, în cazul persoanei fizice;
- exercitarea calității de notar public sau executor judecătoresc.
De asemenea, potrivit OUG nr. 86/2006, nu pot deveni practicieni în insolvenţă persoanele care, în ultimii doi ani, au deținut funcții în cadrul direcțiilor generale ale finanțelor publice, al Curții de Conturi sau al Autorității de Valorificare a Activelor Statului din raza teritorială a curții de apel unde funcționează.
Admiterea în profesie
Primirea în profesia de practician în insolvenţă se face pe baza unui examen organizat de UNPIR, cu excepţia persoanelor care pot solicita înscrierea în profesie beneficiind de scutirea de examen şi de perioadă de stagiu.
Examenul pentru dobândirea calităţii de practician în insolvenţă stagiar se organizează anual, la nivel naţional, conform prevederilor Statutului UNPIR.
Documentaţia de înscriere la examenul pentru dobândirea calităţii de practician în insolvenţă stagiar trebuie să conţină:
- cererea de înscriere;
- curriculum vitae şi copie de pe cartea de identitate;
- copie legalizată de pe diploma de licenţă în drept sau ştiinţe economice;
- certificatul de cazier judiciar sau declaraţie notarială pe propria răspundere că nu se află în niciuna din situaţiile de nedemnitate;
- dovada experienţei de cel puţin trei ani de la data obţinerii diplomei de studii superioare de lungă durată;
- certificat de căsătorie/hotărâre de divorţ (dacă este cazul).
Examenul pentru dobândirea calităţii de practician în insolvenţă stagiar constă într-o probă scrisă, sub forma unui test-grilă, iar candidaţii trebuie să achite o taxă de înscriere la examen.
Persoanele care au promovat examenul pentru dobândirea calităţii de practician în insolvenţă trebuie să solicite înscrierea în Tabloul UNPIR în termen de şase luni de la data promovării examenului. În caz contrar, îşi vor pierde dreptul de a se mai înscrie în Tablou.
Practicianul în insolvență stagiar nu poate exercita profesia în mod independent, ci numai ca salariat sau colaborator al unui practician în insolvență definitiv ori al unei societăți profesionale şi nu poate dobândi calitatea de asociat într-o societate profesională.
Sunt scutite de stagiul de pregătire profesională persoanele care:
- au exercitat, timp de 10 ani, o profesie juridică sau economică;
- au fost deputaţi sau senatori în comisiile de specialitate juridică sau economică;
- au avut calitatea de angajat pe o funcţie economică sau juridică, într-un cabinet individual de insolvenţă, într-o societate profesională cu răspundere limitată sau într-o întreprindere profesională unipersonală cu răspundere limitată cel puţin trei ani.
Conform Statutului UNPIR, pot fi primite în profesie, la cerere, cu scutire de examen și de perioadă de stagiu, persoanele care au exercitat cel puțin cinci ani funcția de judecător-sindic, precum și persoanele care au exercitat timp de 10 ani funcția de avocat, judecător sau notar public.
După efectuarea stagiului de doi ani, practicianul în insolvență stagiar este obligat să susțină și să promoveze examenul de definitivare în termen de cinci ani de la primirea în profesie, sub sancțiunea radierii din Tabloul UNPIR.
După parcurgerea acestor etape şi înscrierea în Tabloul UNPIR, practicienii în insolvență depun jurământul scris, care are următoarea formulare: „Jur să aplic în mod corect și fără părtinire legile țării, să respect prevederile Statutului, să păstrez secretul profesional și să aduc la îndeplinire cu conștiinciozitate îndatoririle ce îmi revin în calitate de practician în insolvență”.
Comentarii articol (1)